Na léto 1914 a na osudový 28. červenec nikdo z těch, co je prožili, až do smrti nezapomněl. Během července, kdy Rakousko-Uhersko čekalo, jak Srbsko odpoví na ultimátum kvůli atentátu na Františka Ferdinanda d'Este s chotí, si lidé užívali posledních slunečných dní míru. Ve vzduchu ovšem byla nejen hrozba války, ale i dychtivé očekávání čehosi neznámého, co poslední tři generace obyvatel monarchie nezažily.

Jen tak se dá vysvětlit, proč 28. července po vyhlášení mobilizace a války vypuklo zejména v kavárenské Vídni nadšení, ba bojovná nálada. A totéž se opakovalo, když v dalších dnech do války vstupoval Berlín, Paříž či Londýn. Jako by lidé pocítili úlevu z toho, že se dějiny po dlouhém období míru, stability a kulturního rozkvětu – zkrátka Belle Époque – konečně daly zase do pohybu k novým zítřkům. Vojáci nastupující do vlaků, vezoucích je na jatka, jásali a zpívali.

Už v roce 1915 měli všichni války plné zuby, jenže pozice na frontách nešlo jednoduše opustit.

Jak klamná to byla naděje, poznali brzy. Do válečné vřavy se během dvou týdnů ponořil celý evropský kontinent, vidina rychlých vítězství se rychle rozplynula, nastal hmotný nedostatek a začali umírat lidé. Stovky, tisíce, miliony lidí. Už v roce 1915 měli všichni války plné zuby, jenže pozice na frontách nešlo jednoduše opustit.

Odjezd natěšených německých vojáků na frontu v srpnu 1914Autor: Archiv

První světová válka se nakonec protáhla až do podzimu 1918. Ze staré aristokratické Evropy valčíků a noblesy zůstaly ruiny, na nichž se pak dobře dařilo jen plebejským levicovým či pravicovým ideologiím a diktaturám. Vlastně onoho osudového 28. července 1914 – před 102 lety – zemřel starý svět, po němž přes všechny jeho nedokonalosti dodnes řada Evropanů nostalgicky teskní.

První světová válka v datech

  • 32 zemí se zúčastnilo válečného konfliktu.
  • 74 milionů vojáků bojovalo.
  • 8 538 315 vojáků zemřelo.
  • 21 219 452 vojáků bylo zraněno.
  • 7 750 919 vojáků bylo zajato nebo zmizelo.

Více o začátku první světové války viz Když se valčík změnil v marš. Můžete si také zkusit vědomostní test Jak začala první světová válka?