Ptačí chřipka je v Pardubickém kraji potvrzená od minulého týdne. Od té chvíle telefonáty znepokojených obyvatel vyřizují strážníci i veterinární správa.

Například na tísňovou linku pardubické městské policie volají obyvatelé kvůli ptákům několikrát denně. A nejen kvůli těm skutečně mrtvým.

„MRTVÁ" LABUŤ OŽILA

„Už se stalo, že byla naše hlídka přivolána k Labi, kde měla podle oznamovatelky bezvládně plavat labuť se svěšenou hlavou. Když hlídka na "mrtvou" labuť zapískala, pták se probudil a připlul ke břehu v naději, že bude krmení," uvedla mluvčí strážníků Lenka Uskobová.

Panika kvůli mrtvým ptákům nalezeným v přírodě je ale zbytečná. U volně žijících opeřenců se ani příčina úmrtí nezjišťuje.

„Monitoringem máme zjištěno, že virus v republice je. U uhynulých volně žijících ptáků, na rozdíl od chovů, už ale není potřeba dělat další testy. Telefonáty ohledně mrtvých ptáků vyřizujeme denně. V případě nálezu uhynulého volně žijícího ptáka má být mršina likvidována standardní cestou a zajišťuje ji místně příslušný úřad města či obce," říká Josef Boháč, ředitel Krajské veterinární správy Pardubického kraje.

Zbytečná panika. Tísňovou linku pardubické městské policie od pátku zásobují lidé hlášením uhynulých ptáků. Prý kvůli ptačí chřipce. Zbytečně, veterináři u volně žijících ptáků testy dělají jen výjimečně.

Jenže lidé volají strážníky i ke zvířatům, která ani nejsou mrtvá. „Typickým příkladem z tohoto týdne bylo oznámení o třech mrtvých labutích na jezírku Bajkal. Dvě měly být mrtvé na vodě a jedna na břehu. Jenže naše hlídka nic takového na místě nemohla potvrdit," uvedla mluvčí pardubických strážníků Lenka Uskobová.

Opatrnost je ale na místě u chovatelů. Jak informoval Jan Richter, jednatel okresní organizace ČSCH v Chrudimi, na první letošní výstavě v Rabštejnské Lhotě o posledním únorovém víkendu bude chybět expozice drůbeže a holubů. K vidění budou jenom králíci.

Zvlášť opatrní jsou ti chovatelé, kteří pečují o vzácnější plemena. Roman Čejka z Dědové například chová slepice bielefeldky rodobarvé a pro chovné kusy tohoto drobnějšího kura zajíždí až do Německa, kde platí za jedince až dvacet euro. „Mám dvacet slepiček a tři kohouty. Bielefeldky mají dobrou snášku a nejsou chovatelsky příliš náročné," uvedl Roman Čejka a dodal: „Slepice teď raději držím zavřené v kurníku. Což ale není velký problém, protože ve výběhu leží tolik sněhu, že se jim vlastně ani ven nechce," uzavřel chovatel.