Dva čeští prezidenti (současný Miloš Zeman a bývalý Václav Klaus), slovenský premiér Robert Fico a maďarský Viktor Orbán. To jsou čtyři středoevropští politici, kteří se mají na řeckém ostrově Rhodos zúčastnit letošního ročníku konference Dialog civilizací, jejímž hlavním organizátorem je blízký přítel ruského prezidenta Vladimira Putina Vladimir Jakunin.

Jde přitom o politiky, kteří ve vzácné shodě vyjadřují shovívavé postoje k současné kremelské politice a nepodporují západní politiku protiruských sankcí. Ovšem Orbán s Ficem se podle posledních informací chtějí dnes zároveň zúčastnit i pohřbu bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese, nad jejich cestou do Řecka tak visí otazník.

Jak magazínu Dotyk už v pondělí sdělil hradní mluvčí Jiří Ovčáček, spolu se Zemanem se konference zúčastní i jeho nejbližší spolupracovníci – kancléř Vratislav Mynář, hradní protokolář Jindřich Forejt, též poradce a byznysmen spjatý s Ruskem Martin Nejedlý. Na akci nebude chybět ani samotný Ovčáček.

Dopravu platí stát, pobyt pořadatelé

Prezidentův mluvčí byl také dotázán, jak to bude s úhradou nákladů na tuto cestu, kterou Hrad zahrnuje pod „pracovní návštěvu Řecka". Z Ovčáčkova vyjádření vyplývá, že doprava půjde na vrub státu, hradní sestava odletěla na Rhodos letounem Armády ČR. Pokud jde o pobyt na ostrově, ten je podle mluvčího v režii pořadatelů konference. Jde prý o stejný model financování jako předloni, kdy se Zeman konference též zúčastnil. Bylo to sice už poosmé v řadě, avšak poprvé v roli hlavy českého státu.

V roce 2014 Miloš Zeman také sklidil poměrně ostrou kritiku části politického spektra. Zazněla kvůli tomu, že se prezident odchyluje od oficiální zahraniční politiky a stýká se s člověkem (Vladimirem Jakuninem, donedávna vlivným šéfem ruských železnic), který byl kvůli anexi Krymu a vojenským operacím Rusů na východě Ukrajiny zařazen na sankční seznam USA.

Českým politikům je letos na Rhodu přisouzena exkluzivní role. Zeman má zahajovací řeč, společně s polsko-britským sociologem Zygmuntem Baumanem.

Českým politikům je letos na Rhodu přisouzena exkluzivní role.

Václav Klaus má zase celou akci v sobotu večer svým projevem zakončit. Čeští prezidenti společně s premiéry Orbánem a Ficem mají také vystoupit v rámci jednotlivých diskusních panelů.