Přestože se Simpsonovi vysílají už od počátku devadesátých let a na televizní obrazovce se objevují už 28. sezonu, jejich fanoušci se mohou setkávat stále se stejně starými hrdiny. Žlutá rodinka tedy je i není zakotvena v realitě. Tvůrci totiž pro potřeby seriálu používají tzv. plynoucí čas. Hrdinové tedy startují každý den bez ohledu na předchozí události vždy v čase, kdy se epizoda vysílá.

Zásluhou toho v seriálu dochází k zajímavým a vtipným paradoxům. V roce 1991 se například diváci dozví, že hrdinové Homer a Marge počali svého syna Barta v roce 1980, poté co viděli film Impérium vrací úder. V roce 2008 ale manželé vzpomínají na své mládí na začátku devadesátých let během éry hudby grunge.

Simpsonovi se ovšem snaží být realističtí a komentovat aktuální dění. Přestože je realita v seriálu poněkud ohýbána, občas se jim v zájmu vtipu podaří předpovědět budoucnost. Zde je několik příkladů, kdy tvůrci vymysleli ve své době absurdní situace, jež se ale nakonec opravdu staly.

Videohovory a chytré hodinky

V devatenácté epizodě šesté řady z roku 1995 nazvané Lízina svatba se malá Líza podívá do „daleké" budoucnosti v roce 2010. Díl se z většiny věnuje Líze a její budoucí svatbě. Tvůrci seriálu se na vizi budoucnosti dost vyřádili. Několik nápadů bylo hodně přestřelených – digitální hodiny Big Ben v Londýně nebo sjednocení amerických televizí do jedné stanice CNNBCBS.

Některé jejich nápady se ale nakonec uskutečnily. Mezi ty nejvýraznější patří pevná telefonní linka, přes kterou je možné přenášet i obraz. Předobraz dnešních běžných videohovorů. V další scéně se hrdinové domlouvají přes inteligentní hodinky, které jsou už dnes – v trochu jiné verzi – dostupné.

Donald Trump

Zdroj: Youtube

Do budoucnosti v jedné epizodě nahlédne i druhé z dětí Simpsonových – starší Bart. Podaří se mu to v díle Nebárt se budoucnosti, sedmnácté epizodě jedenácté série, která se vysílala v roce 2000. Bart se dostane do nespecifikované budoucnosti, kdy je z něj asi 40letý pobuda bez práce a pořádného života, zatímco z jeho sestry Lízy se stala první heterosexuální ženská prezidentka USA.

A právě ona při svém nástupu do úřadu zjišťuje, v jakém stavu zemi zanechal její předchůdce prezident Trump. „Zdálo se to jako poslední logická možnost před nárazem na dno," řekl letos autor epizody Dan Greaney pro The Hollywood Reporter.

Ebola

V březnu 2014 v západní Africe vypukla epidemie eboly, která byla jednou z největších v dějinách. Ve třetí epizodě deváté řady Lízin saxofon z roku 1997 ukazuje Marge svým dětem knihu, která tuto epidemii předpovídá. Kniha nese název Zvědavý George a virus ebola. Mladík Bart mezi tím namaloval obrázek, který značí, že se ebola rozšíří dál.

Pád ruského rublu

Zdroj: Youtube

V epizodě Stařec a moře průšvihů se město Springfield chystá na pořádání olympijských her. Při hlasování olympijského výboru se ruský ambasador nabídne, že hry v Rusku jsou výhodné. Během jeho projevu mu ale závratně padá kurz rublu a Rus tak musí zmizet. Ruská měna se přitom v posledních letech ocitla ve velkých problémech, kdy klesla až na historické dno. Zmíněná epizoda se přitom vysílala v roce 1999 v rámci 10. řady seriálu.

Rolling Stones

Ještě jednou epizoda Lízina svatba z roku 1995. Během jedné scény se dá zahlédnout plakát lákající na nové tour skupiny Rolling Stones nazvané Steel Wheelchair Tour 2010. Slavná kapela dodnes opravdu stále aktivně hraje. Zdatní sedmdesátníci na turné vyrazili naposledy v letech 2012 a 2014. Bohužel pro tvůrce na kolečkovém křesle zatím stále ještě nejezdí.

Krádež tuku

V epizodě Školní večírek z roku 1998 (první díl desáté řady) se Homer a Bart snaží vloupat do školní jídelny a ukrást tuk, který jim má pomoci ve vlastním podnikání. Tuk se používá v potravinářství a podle Homera se jeho prodejem dají vydělat dost velké peníze.

O více než deset let později skutečně k podobnému zločinu došlo, když byl ukraden tuk v hodnotě 3000 dolarů z jedné školní jídelny v St. Louis. Takovýto tuk může být lehce přetvořen na olej, ze kterého se dělá bionafta.

Citronovník

V epizodě z roku 1995 nazvané Trojský citronovník vedou springfieldské děti válku proti svým soupeřům ze Shelbyville. Ti ukradnou Springfieldu ceněný citronový strom. Děti se musejí vydat na odvážnou výpravu, aby slavný strom do města navrátily. Podobný příběh jako ve 24. díle šesté řady se stal i v reálném životě. V roce 2013 se bizarní krádež stala v příměstské oblasti Houstonu, kdy zloději vykopali celý citronovník a utekli s ním.

Farmville

Pokud máte Facebook, pravděpodobně jste o této hře slyšeli. Farmville umožňuje hráčům orat, sázet, starat se o dobytek. Zkrátka simuluje život na farmě. Mezi lety 2009–2010 se jednalo o nejpopulárnější hru na Facebooku.

V roce 1998 se ovšem prapředek této hry objevil v dílu Bart světský (12. díl 9. řady). Zde byl v jednom záběru představen simulátor nazvaný Yard Work Simulator, ve kterém měli hráči ty samé možnosti – tedy vyzkoušet si práci na poli, farmě nebo zahradě.
Simpsonovská verze šla ještě o něco dál, jelikož fungovala za pomoci dnes populární virtuální reality. I s podobnými brýlemi.

FIFA

Zdroj: Youtube

Světová fotbalová organizace FIFA je v posledních letech ve velkých problémech. Nejvyšší fotbaloví představitelé byli několikrát nařčeni z korupce a před volbou předsedy v roce 2015 bylo dokonce několik nejvyšších členů vedení zatčeno. FIFA se ze skandálu dodnes pořádně neotřepala. Důsledkem bylo i odstoupení Seppa Blattera, prezidenta organizace.

Už v březnu 2014 si z celé mašinérie dělali legraci tvůrci seriálu. Za Homerem přijde prezident FIFA, načež je po chvilce zatčen a nahrazen dalším.

Realita podle South Parku

Dalším oblíbeným animovaným seriálem, který slaví v této době kulaté výročí, je South Park televize Comedy. Ta jej letos vysílá už 20. sezonu.
Zatímco Simpsonovi nabízejí spíše jakýsi odraz americké kultury, South Park pracuje na rychlejší bázi a jeho epizody jsou doslova bezprostředním komentářem aktuálního dění. South Park tedy nejsou jen kreslené postavičky, které mluví sprostě. Většinou se jedná o velmi promyšlenou a chytrou politickou satiru, do které se nepouští žádný z animovaných, ani těch hraných seriálů.
Klíčem k této bezprostřednosti je tvůrčí postup. Každou epizodu South Parku totiž tvůrci stihnou vymyslet, sepsat, naanimovat a nadabovat během jednoho jediného týdne. Mohou tedy být aktuální oproti ostatním kresleným seriálům (v čele se Simpsonovými), které jsou kresleny ručně delší dobu dopředu.
South Park postupuje jinak – v zájmu aktuálnosti lehce rezignuje na propracovanou animaci. Pokud se něco stane o víkendu nebo v pondělí, můžete mít jistotu, že do konce týdne si událost v neděli večer vezmou na paškál autoři South Parku. A ano – budou u toho i vulgární.