Bez váhání zaplatil restituent Petr Hanuš 10 tisíc korun. Jeho právní zástupkyně peníze složila při podání žaloby k Obvodnímu soudu pro Prahu 3, kde pozemkový úřad sídlí. Po soudu žalobce chce, aby prohlásil jmenování Svatavy Maradové ústřední ředitelkou Státního pozemkového úřadu (SPÚ) za neplatné. Podle trestního oznámení, které již prošetřuje policie, nesplňovala pro tento post zákonem danou délku praxe. Dotyk o případu nedávno informoval jako první.

Restituentovi, jehož rodinu stát za komunistů okradl a křivdu ani po 25 letech nenapravil, dochází trpělivost. Rodina dlouhá léta čeká, že od státu dostane za ukradené pozemky náhradní. Teď ale Petr Hanuš neví, čeho se může dočkat od státního úřadu, jehož šéfka je v podezření, že do funkce byla dosazena neoprávněně.

Restituent neví, čeho se může dočkat od státního úřadu, jehož šéfka je v podezření, že do funkce byla dosazena neoprávněně.

Pak by mohlo být zpochybněno i jmenování krajských ředitelů pozemkových úřadů a dalších podřízených na služebních místech, které do funkcí uvedla Maradová. A co hůř, mohly by být následně zrušeny smlouvy o převodech pozemků, pozemkových úpravách i veřejné zakázky, protože je podepsala neoprávněná osoba.

Petr Hanuš v žalobě přímo napadl převod konkrétní parcely i dubnovou veřejnou nabídku náhradních pozemků. Má za to, že se tak stalo v rozporu se zákonem, tudíž i veřejná nabídka, v níž se jeho matka neúspěšně o pozemek ucházela, je neplatná. „Realizovaly ji osoby, které k tomu nebyly oprávněny," uvádí se v žalobě, kterou má Dotyk k dispozici.

Čeho se restituent domáhá u soudu

  • Aby určil, že Svatava Maradová byla ústřední ředitelkou SPÚ jmenována neoprávněně.
  • Aby rozhodl, že Svatava Maradová není ústřední ředitelkou SPÚ.
  • Zrušení veřejné nabídky SPÚ z letošního 4. dubna a převodu konkrétní parcely v katastru obce Lochovice na Berounsku.

Restituent teď váhá, jestli se má hlásit do dalších soutěží o pozemky, když mohou být následně napadeny a zrušeny. Podobných žalob může přibývat i vzhledem k tomu, že za necelé dva roky stát nadobro skončí s vydáváním náhradních pozemků. Restituenty pak bude odškodňovat pouze finančně. Tím je definitivně oškube, protože je bude vyplácet v cenách půdy z počátku 90. let minulého století.

Ředitelka SPÚ Maradová na podezření, že je nelegitimní šéfkou, nijak nereaguje. Mluvčí úřadu Hynek Jordán tvrdí, že byla vybrána v řádném výběrovém řízení. Na SPÚ přišla Maradová z brněnské firmy Geocart CZ, kde byla dlouhá léta ředitelkou. Tímto přestupem se dostala do střetu zájmů.

Geocart dostává zakázky od SPÚ a patří mezi jeho významné partnery ze soukromé sféry. Díky registru smluv víme, že jen za poslední týdny brněnská geodetická firma uzavřela se státním úřadem smlouvy za více než 14 milionů korun bez DPH. Pokud by soud rozhodl, že Maradová se šéfkou SPÚ stala neoprávněně a její jmenování označil za neplatné, nakonec by nemusely platit ani smlouvy pozemkového úřadu s Geocartem.

O problematickém odškodňování restituentů se více dočtete v článku Stát podruhé obere vlastníky půdy.