Střet zájmů pronásleduje Andreje Babiše i u školního mléka. Jako ministr financí si podepíše výměr se seznamem mléčných výrobků pro školy s regulovanými cenami. Jako majitel Mlékárny Hlinsko pak toto dotované zboží do škol dodává. A ve stále větší míře, byť v celém holdingu Agrofert představuje účast na školním programu kapku v dotačním moři. Jako další prodejní kanál každopádně přijde vhod.

Ve školním roce 2011/2012 dostala hlinecká mlékárna, známá pod obchodní značkou Tatra, od státu za školní mléko 6,5 milionu korun. Za rok 2014/2015 to bylo skoro o 4 miliony více (údaje za nedávno skončený školní rok zatím nejsou k dispozici). Celková podpora školního mléka za uvedené období stoupla o necelých 7 milionů korun. Z navýšení si tak Babišova mlékárna ukousla ze všech účastníků programu nejvíc.

Plné cukru, místo ovoce aroma

Školákům dodává Babišova mlékárna hlavně ochucená mléka Kravík. Ve čtvrtlitrové krabičce jsou skoro 3 velké kostky cukru. Na obale jsou sice nakreslené jahody, uvnitř je místo nich jenom aroma.

Se zdravou výživou nemá mnoho společného ani smetanový krém Bobík z Bohušovické mlékárny. Obsahuje nejméně 14 procent tuku. 70gramový kelímek pokryje skoro poloviční doporučenou denní dávku nasycených mastných kyselin, tedy „špatných“ tuků, pro zdravého dospělého.

Přeslazeným smetanovým lipánkem krmí žáky Madeta, která je největším dodavatelem mléčných svačinek do škol.

Autor: Dotyk

V programu se angažují celkem čtyři mlékárny – kromě jmenovaných jsou to v menší míře také Polabské mlékárny Poděbrady. Mléčné svačiny do škol dodávají i tři obchodní firmy, které distribuují zboží především z Mlékárny Hlinsko a z Madety.

Smetanové krémy jsou ve školách populární. Žáci jich za rok spořádají skoro šestkrát víc než před deseti lety, kdy přitom bylo v programu Mléko do škol zapojeno více dětí. Jak zjistil Dotyk ze statistiky Státního zemědělského intervenčního fondu, který program spravuje, ve školním roce 2004/2005 spořádali školáci 557 tisíc balení smetanových krémů. Dotované mléčné výrobky si tenkrát dávalo ke svačině více než 628 tisíc žáků. Po deseti letech už do škol zamířily více než 3 miliony kusů smetanových krémů. V programu bylo zapojeno 605 tisíc dětí.

Smetanových krémů spořádají žáci skoro šestkrát víc než před 10 lety, kdy v programu Mléko do škol bylo zapojeno více dětí.

Na smetanové krémy připlácí výhradně státní rozpočet. Z ročního přídělu 60 milionů korun na školní mléko spořádaly 72 procent dotací nejméně zdravé svačiny – smetanové krémy a ochucená mléka. Stát tedy ve stále větší míře dotuje přeslazené a tučné mléčné výrobky pro školáky a současně bojuje proti tloustnutí dětí.

Vloni ministerstvo zdravotnictví přijalo Akční plán proti obezitě. V něm konstatuje, že nadváha a obezita se vyskytuje u 24 procent českých chlapců a 23 procent dívek.

Jak si stát protiřečí

Lékař Petr Tláskal, odborník na správnou výživu dětí a předseda Společnosti pro výživu, souhlasí s tím, že aktivita programu školní mléko a plán proti obezitě si protiřečí. „Je nutné činit tlak na výrobce, aby postupně všichni snižovali obsah cukru a tuku ve svých výrobcích. Zvlášť ti, kteří dodávají mléko do škol,“ přimlouvá se. Akci školní mléko ovšem považuje za důležitou.

„Příjem vápníku z potravy se s dětským věkem postupně snižuje, jak ukázaly studie, které jsme provedli se Společností pro výživu. Ještě u sedmi- až devítiletých dětí tvořil příjem vápníku sto procent doporučené denní dávky. U 10- až 15letých to bylo 82 procent, přitom desetina z nich konzumovala už jen 52 procent doporučené denní dávky,“ porovnává MUDr. Tláskal. Jak připomíná, vápník, vitamin D a další složky výživy jsou významné pro prevenci rozvoje osteoporózy.

Je nutné činit tlak na výrobce, aby postupně všichni snižovali obsah cukru a tuku ve svých výrobcích.

Na dotaz, jestli ministerstvo zemědělství, které zaštiťuje program Mléko do škol, hodlá odbourávat podporu sladkým a tučným mléčným výrobkům, jsme jasnou odpověď nedostali. Úřad se odvolává na úpravu unijního programu, který od příštího srpna změní sortiment dotovaných produktů. „Priorita by v něm měla být dána neochucenému mléku a mléčným výrobkům,“ uvádí mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

Jak ujišťuje, i ministerstvo zemědělství by se rádo vydalo „zdravější cestou“ při zachování dostatečně pestrého sortimentu, který by byl pro děti atraktivní. „Budeme o tom diskutovat se zapojenými mlékárnami,“ dodává Ježková.

Soudě podle peněz, které jdou na školní mléko, je program už dávno více český než evropský. Český rozpočet jej financuje ze čtyř pětin, Brusel jen drobný zbytek. Důvod? Smetanové krémy EU vůbec nedotuje, sladká ochucená mléka jen málo – ani ne z jedné třetiny.

Autor: Dotyk

Finanční podpora programu každým rokem mírně roste. „V příštím školním roce by měla činit 62 milionů korun,“ uvedla pro Dotyk mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková. Firmy, které budou školní mléko dodávat, se nemění.

I po prázdninách budou školáci – od mateřských přes základní po střední školy – svačit hlavně přeslazené a tučné mléčné výrobky. Že jim nejvíc chutnají? Školní jídelny by pak mohly stále dokola servírovat k obědům hamburgery, hranolky a „smažák“. Děti je přece taky rády.