„Myslím, že je po všech stránkách lepší než Miloš Zeman, i vzdělanější, nemá problémy s veřejným vystupováním, je oblíbený, všeobecně známý, znají jej i v zahraničí," popsal pro magazín Dotyk v hrubých rysech člověka, kterého prý teď sám přemlouvá, aby kandidaturu přijal.

„Myslím, že už je hodně načatý, ale konečné slovo padne asi někdy na přelomu září a října," uvádí také Šlouf, aniž by chtěl o zmíněném člověku říkat cokoliv konkrétnějšího.

Už je hodně načatý, ale konečné slovo padne asi někdy na přelomu září a října.

Jakožto bývalý vysoký funkcionář SSM a KSČ Šlouf ještě připustil, že uvedený muž byl aktivní již za minulého režimu, ale jeho předlistopadová kariéra by prý neměla být při volbě na překážku. Také naznačil, že jde o osobnost, která nikdy nebyla členem žádné vlády, ale přesto není politikou nepolíbena.

Uspět ve volbách si podle Šloufa žádá hodně času, peněz i silné téma. „Na Zemanovi jsem intenzivně pracoval dva roky a stál mě jeden milion korun ještě dříve, než jsme pořádně začali," poznamenává lobbista, který hrál klíčovou roli i při znovuzvolení Václava Klause v roce 2008.

Jsou to všechno nuly

Pokud Šloufův součaný favorit vystoupí z anonymity, půjde jen o jednoho z mnoha lidí, kteří už svou prezidentskou kandidaturu oznámili či připustili. Jsou to často i veřejně téměř neznámí lidé, mezi nimi například podnikatel Igor Sládek nebo lékař a občanský aktivista Marek Hilšer. Největší šance utkat se s Milošem Zemanem, jenž se stále těší velmi silné veřejné podpoře, jsou ale zatím dávány hudebníku Michalu Horáčkovi či ekonomu Janu Švejnarovi.

„To jsou všechno nuly," hází je ale do jednoho pytle Šlouf a připouští, že někteří kandidáti jej už také oslovili, aby jim v kampani pomohl. „Ozývají se mi mnozí, třeba i kandidáti na hejtmany z hnutí ANO. Ale do toho bych nikdy nešel, když dobře vím, jak zakladatel tohoto hnutí přišel ke svému majetku," vyhrazuje si kontroverzní Šlouf právo pomáhat ve volebních kampaních jen „poctivým lidem".