Nejpopulárnější politik Česka, ministr financí a majitel společnosti Agrofert Andrej Babiš má velkou podporu veřejnosti, protože Češi si sami sebe málo váží, domnívá se spisovatel Pavel Kosatík.

"Kdyby si sami sebe víc vážili, platilo by v české politice to, co pořád platí leckde jinde. Že politik vůbec nesmí vzbudit podezření, že sleduje jiný než veřejný zájem – a že pokud takové podezření vznikne, musí z politiky odejít," říká v rozhovoru pro aktuální vydání týdeníku Dotyk Kosatík, který píše knihy o významných osobnostech českých dějin.

"U nás je to s Babišem přesně obráceně: tady se lidem líbí, jak stát s jeho ekonomickým a mediálním impériem prorůstá." Někteří lidé se podle Kosatíka asi domnívají, že když Babiš byl schopen prospět sám sobě, prospěje nyní analogicky všem, že z tohoto A plyne toto B. "Což je legrační. Lidem, kteří uvažují takhle, musí být radost vládnout," dodává Kosatík.

Rozhovor s Pavlem Kosatíkem Nenechme si vnutit apokalypsu, http://archiv.dotyk.cz/26-2016/16_nenechme-si-vnutit-apokalypsu