Nyní tiskový odbor ministerstva pro magazín Dotyk uvádí, že materiál bude předložen vládě „ještě do konce tohoto roku". Důvody průtahů nesdělil, ale zdroje magazínu Dotyk mluví o tom, že ministerští úředníci se celou věcí začali vážněji zabývat až v posledních dvou měsících. „Teprve asi před sedmi týdny se na tom začalo intenzivně dělat," uvádí zdroj.

Premiér Bohuslav Sobotka loni v srpnu v Nymburku s Miroslavem Janstou (vpravo)Autor: www.kr-stredocesky.cz

Ministerstvo školství na přípravě materiálu úzce spolupracuje s Českou unií sportu, která zastřešuje sportovní svazy, kluby a tělovýchovné jednoty. Předseda unie Miroslav Jansta v květnu prohlásil, že účelem celé akce je vytvořit odpovídající zázemí českým reprezentantům, aby se mohli připravovat na domácí půdě a nemuseli cestovat za tréninkem mimo republiku.

Celkem by podle předběžných odhadů do všech olympijských center mělo směřovat ze státních zdrojů asi 2,5 až 3 miliardy korun.

V Nymburku – který jako centrum vrcholovým sportovcům sloužil už před rokem 1989, ale dlouhá léta se do něj téměř neinvestovalo – má být podle Jansty prostavěno 1,8 miliardy korun, a to zhruba během následujících 5 až 8 let.Další olympijská centra by měla být vybudována také v Račicích, pražské Troji, Harrachově, Prostějově, Novém Městě na Moravě a v Ostravě.

Celkem by podle předběžných odhadů do všech olympijských center mělo směřovat ze státních zdrojů asi 2,5 až 3 miliardy korun.

Více o tématu se dočtete v článku Miliardy korun pro české olympioniky.