„Smysl má pravidelný pohyb, a ne nárazová účast na běhu městem, po němž můžete i zkolabovat. Mnohem zdravější než běh je rychlá chůze," říká profesor Václav Bunc, expert z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Při běhu totiž člověk namáhá klouby, na něž „dopadá", příliš velkou silou, zhruba dvojnásobnou oproti chůzi. A netrénovaný organismus na to může doplatit.

Poslední vědecké studie uvádějí, že nedostatek pohybu je větší hrozbou než mnohem častěji zmiňovaná obezita. Podle studie publikované v The American Journal of Clinical Nutrition má chybějící pohyb ročně v Evropě za následek smrt téměř 680 tisíc lidí, zatímco nadváha „jenom" polovinu tohoto počtu.

Jak vysvětluje profesor Václav Bunc, klíčové je, aby se pohybu naučily už děti. Zdůrazňuje dvě období, kdy lze vypěstovat vztah k pohybu: ve věku od jednoho do tří let, a potom v první a druhé třídě školy. „Potřeba pohybu je geneticky zakódována. Když ale dítěti nevytvoříme podmínky, zhruba kolem 14. roku života tato potřeba zanikne," upozorňuje Bunc.

Celý rozhovor přinese příští vydání týdeníku Dotyk ve čtvrtek 14. 7.