Až do konce června příštího roku mohou obce nebo jimi ovládané firmy získat dotaci na budování či posílení zdrojů pitné vody, i na průzkumné vrty na zajištění nových potenciálních zdrojů. Minimální výše dotace na jeden projekt je podle ministra Richarda Brabce 100 tisíc korun, maximum 3 miliony. Celkově je na program vyčleněno 300 milionů.

Ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman přitom upozorňuje, že otálet s žádostí o dotaci až do příštího roku se může vymstít. Žádosti budou schvalovány průběžně, ne – jak je jinak obvyklé – až po skončení vypsaného termínu. „Umožníme tak prakticky okamžitou podporu tam, kde je problém s nedostatkem vody již nyní," uvedl Valdman. To ale zároveň znamená, že dotační program bude ukončen v okamžiku vyčerpání peněz.

Otálet s žádostí o dotaci až do příštího roku se může vymstít.

Státní instituce už v poslední době připouštějí, že za nedostatkem kvalitní pitné vody, s níž se nyní potýká řada obcí i měst, je vedle klimatických rozmarů i nehospodárné nakládání s vodou a nedostatečná péče o to, aby ji zadržovala krajina.