Severočeská továrna firmy Hargo, určená ke zpracování starých pneumatik, straší státní i krajské úředníky. Objekt postavený v žatecké průmyslové zóně Triangle měl přispět k ochraně životního prostředí, místo toho se stává ekologickou hrozbou.

Firma krátce po startu zkrachovala a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zatím marně tlačí na to, aby byly zlikvidovány stovky tun pneumatik, které jsou – v rozporu s provozním řádem – uskladněny 
v okolí fabriky.

Odkrytí vlastníci

Doposud se jen spekulovalo, kdo je vlastně majitelem firmy. Jisté bylo pouze to, že mezi vlastníky je František Janů, někdejší generální ředitel ústecké potravinářské společnosti Setuza. Ten nyní týdeníku Dotyk sdělil, že kromě něj jsou ve firmě další dva akcionáři.
Jedním je Jan Harangozzo, kontroverzní mostecký podnikatel kdysi spojovaný s takzvanou konkurzní mafií, druhým ruský majitel banky ERB Roman Jakubovič Popov. Právě jeho banka poskytla firmě Hargo úvěr ve výši 4,7 milionu eur a loni pak navrhla insolvenční řízení.

Všichni tři mají zhruba třetinové podíly. Podle Františka Janů za krach firmy může německý dodavatel technologie, který část linky nedodal v provozuschopném stavu.

Pneumatiky na trávě

Dle rozhodnutí České inspekce životního prostředí měla firma Hargo odstranit pneumatiky z míst, kde nemají být, do 17. května.
Zároveň dostala půlmilionovou pokutu. „Ta nebyla v termínu zaplacena a ČIŽP ji předala k vymáhání celnímu úřadu," uvedla mluvčí inspekce Jana Jandová. Uskladnění se prý zatím nijak dramaticky nezlepšilo.

„Nápravná opatření byla splněna jen částečně. Při poslední kontrole se některé odpadní pneumatiky stále nacházely mimo betonové kóje. Ležely ve dvou hromadách na nezabezpečeném travnatém terénu v areálu. ČIŽP připravuje zahájení dalšího správního řízení," uvádí mluvčí.

František Janů – ač to dnes už fakticky není schopen ovlivnit – říká, že by k vyřešení problému stačilo obnovit výrobu. Do měsíce či maximálně do dvou by prý zásoby pneumatik, které on odhaduje na 1500 až 1600 tun, byly zlikvidovány.

Konec června a dost

To se ale asi nestane. Insolvenční správce Martin Šíp v průběžné zprávě uvádí, že se pohybuje v „kruhu", kdy je zkušební provoz, už opakovaně prodlužovaný, povolen jen do 30. června.

Není přitom reálné, že by jej hasiči a další úřady za současné situace a bez nových revizí technologie umožnili. Hasiči ovšem zároveň žádají, aby do konce června byly pneumatiky zpracovány, a po tomto datu prý již budou striktně trvat na jejich odklizení.

Více se dočtete v aktuálním vydání týdeníku Dotyk: Se šíbrem mezi pneumatikami