Ve strategických rezervách státu, jinak přísně utajovaných, najdeme mimo jiné 500 tun sušeného plnotučného mléka z Mlékárny Hlinsko. Pro Babišovu firmu je to obchod za 45 milionů korun. K tomu dostane od Správy státních hmotných rezerv ještě 2,2 milionu za skladování „sušáku" po dobu 37 měsíců.

Firma Agrotec, obviněná v souvislosti se zmanipulovanými zakázkami na České poště, uzavřela během prázdnin tři smlouvy za celkem 20 milionů korun. Jde o dodávku nákladních aut pro Správu a údržbu silnic Jihomoravského kraje a pro fakultní nemocnice v Olomouci a Brně.

Tyto informace lze vyčíst z Registru smluv, ve kterém státní úřady, radnice a firmy s podílem státu, krajů a obcí, musí od letošního července zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun. Ne všechny ovšem povinnost danou zákonem plní. Zřejmě i s vědomím, že jim za to zatím nehrozí sankce.

Hlídač smluv i politiků

Portál hlidacsmluv.cz, jehož cílem je větší veřejná kontrola obchodování státu a místní správy, politiků a firem, pak v datech sypaných do centrálního registru vyhledává, jak se politici napojení na soukromé firmy svezou na státních či obecních zakázkách.

„Nyní máme k dispozici data politiků zahrnující současné i bývalé poslance, senátory a členy vlády od roku 1993," uvádí autor projektu Michal Bláha, spoluzakladatel portálu Atlas. Jak upřesňuje, v přehledu se nezobrazují smlouvy se subjekty, které vlastní stát či místní úřady, kde je angažovanost politiků daná zákony nebo pracovní náplní.

U Andreje Babiše vyhledal Hlídač smluv 288 angažovaností a aktuálně 104 zveřejněné smlouvy v hodnotě 172 milionů korun.

Bilance trojice z hnutí ANO, kterou Hlídač smluv usadil na čelo žebříčku politiků s největší angažovaností v soukromých firmách, je téměř shodná. U šéfa ANO a majitele Agrofertu Andreje Babiše vyhledal portál 288 angažovaností a aktuálně 104 zveřejněné smlouvy v hodnotě 172 milionů korun.

Podobně je na tom díky svému angažmá v představenstvu Agrofertu Jiří Haspeklo. Hlídač smluv totiž dohledává i nepřímé vazby na firmy z holdingu. První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek má zásluhou členství v představenstvu Agrofertu na kontě 293 angažovaností, 115 smluv za 175 milionů korun.

Jiří Haspeklo (58)

Letitý člen představenstva Agrofertu a manažer centrály pro klíčové zákazníky věrně doprovází Andreje Babiše od jeho příchodu do Prahy. Když v lednu 1993 vzniklo eseročko Agrofert se sídlem na Václavském náměstí, stal se Haspeklo, obchodník s hnojivy a agrochemikáliemi, jeho jediným jednatelem.
Od té doby prošel desítkami statutárních orgánů v rozmachující se skupině. O jeho blízkosti k majiteli Agrofertu svědčí i to, že manažer Haspeklo je místopředsedou dozorčí rady Babišovy „rodinné" firmy Imoba, která před třemi lety pohltila Farmu Čapí hnízdo.
Nezemědělské veřejnosti víceméně neznámý Haspeklo je souputníkem svého šéfa také v politice. V posledních parlamentních volbách pouze doplnil kandidátku hnutí ANO ve Středočeském kraji na 23. místě. Rok poté šel do komunálních voleb jako trojka za ANO ve svém bydlišti v Benátkách nad Jizerou a stal se zastupitelem. V nedávných krajských volbách se dostal do zastupitelstva Středočeského kraje. V týmu ANO je členem rozhodčí a smírčí komise.
Do politiky vtáhl Jiří Haspeklo i své děti. Dcera Lucie jako vysokoškolská studentka neúspěšně kandidovala za ANO v komunálních volbách. Syn Tomáš byl prvním místopředsedou mládežnické organizace Mladé ANO, jejímž hlavním cílem je zvyšovat politickou gramotnost v České republice a spolupracovat s hnutím ANO. Nyní je třicetiletý Tomáš Haspeklo poslaneckým asistentem ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Najala si ho také dosavadní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Pokorná Jermanová jako svého třetího poslaneckého asistenta.

Jaroslav Faltýnek (54)

Bývalý agronom v JZD a činovník v Rolnickém družstevním svazu to po změně režimu dotáhl na místopředsedu představenstva společnosti Tchecomalt Group, významného producenta sladu. Díky tomu pak sehrál významnou roli v Babišově expanzi na moravský venkov. Po pádu IPB skončil Tchecomalt na návrh představenstva v konkurzu. Agrofert se pak levně dostal k jeho výkupům. Policie prošetřovala podezření na tunelování sladovnické firmy i na účelový konkurz. Na Faltýnka bylo podáno trestní oznámení. Nic se mu ale neprokázalo.
Faltýnek si vysloužil vysoké postavení v Agrofertu. Řídil celou zemědělskou divizi a byl členem statutárních orgánů řady společností. Dodnes je v představenstvu holdingu.
Prostějovák Faltýnek je politickým harcovníkem. Ze Zemědělské strany přešel do ČSSD a chybělo málo, aby završil dvacetileté členství. Za sociální demokracii působil v zastupitelstvu Olomouckého kraje, byl radním a zastupitelem v Prostějově a z toho titulu i členem statutárních orgánů různých městských společností.
Ještě předtím, než Andrej Babiš koupil skupinu Mafra, připomněl deník MF Dnes Faltýnkův dávný hřích – utajované sponzorství Jana Kavana při kampani do Senátu. Noviny Faltýnka propíraly v době, kdy se stal místopředsedou hnutí ANO. Jako zkušený politik pomáhal svému šéfovi budovat strukturu nového politického hnutí a je jeho pevnou oporou. Oficiálně jako první místopředseda ANO a šéf poslaneckého klubu ANO. Zájmy Babišova agrokolosu střeží Faltýnek jako předseda sněmovního zemědělského výboru.
K tomu má další neoficiální funkce. Údajně velký vliv má na ministerstvo zemědělství. Až takový, že jeho šéf Marian Jurečka je považován spíš za nominanta hnutí ANO než lidovců. Faltýnek také hasí neustálé požáry v resortu dopravy.
V Poslanecké sněmovně se uchytil i jeho syn Jiří. Je jedním ze čtyř asistentů poslance za ANO Rostislava Vyzuly. Mladý Faltýnek působil rok jako místopředseda představenstva společnosti Teplárny Brno, od loňského prosince je šéfem dozorčí rady této městské firmy.

Miliony z veřejných rozpočtů a počty zveřejňovaných smluv budou s přibývajícími měsíci přirozeně nabíhat. Jenže sotva se Registr smluv rozběhl, politici už usilují o jeho okleštění. Jak upozorňuje platforma Rekonstrukce státu, poslanci navrhují 23 výjimek z povinného zveřejňování smluv.

„Pokud uspějí, bude z něj vyjmuta až polovina smluv, které dnes mají být v registru veřejně dostupné," uvádí za platformu Václav Zeman. Jak upřesňuje, hned několik poslaneckých návrhů požaduje, aby smlouvy nemusela v registru zveřejňovat žádná z firem s podílem státu, krajů nebo obcí. Další má být plošná výjimka pro poskytovatele zdravotních služeb. Sněmovní ústavně právní výbor doporučuje úlevy pro některé nákupy zdravotnických zařízení a veřejných vysokých škol. Obrana proti korupci mnohým vadí.

Státní pozemky jsou a nejsou

Zakázky, díky nimž jsou Babiš a jeho dva pobočníci z Agrofertu politiky nejvíce napojenými na soukromý byznys, nejsou jen o desítkách milionů. Hodnota některých smluv je ve stovkách či desítkách tisíc. Příkladem jsou dvě zakázky na přepravu dřeva pro Lesy hlavního města Prahy za 424 tisíc korun s firmou Logistics Solution, ovládanou Agrofertem.

Řada smluv zveřejněných v registru, vztažených k politikům z Agrofertu, se týká pronájmů státních pozemků, které užívají členské zemědělské podniky holdingu. Státní pozemkový úřad, který je pronajímá, ukončí od roku 2018 naturální restituce. Prý už na ně nejsou pozemky. Přitom je převádí pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, tedy pod resort ministra financí Babiše. A tento úřad je v soutěžích prodává.

Sotva se Registr smluv rozběhl, politici už usilují o jeho okleštění.

Kupcem jedné parcely je kupříkladu firma Zemos Velké Němčice ze skupiny Agrofert. Ve smlouvě kupující podepsal, že si je vědom skutečnosti, že předmětný pozemek užívá firma Kamenný vrch z Rokytnice bez právního důvodu. Její majitel Jaroslav Moudřík takovému postupu státu vůbec nerozumí.

„Čtyři roky jsem se snažil se Státním pozemkovým úřadem dohodnout uzavření platné nájemní smlouvy. Nebyli ji schopni či ochotni s námi uzavřít," tvrdí zemědělec Moudřík. „Každý rok jen poslali dopis, kde mi vyčíslili nájem. Nezapomněli připsat větu, že pozemek užívám neoprávněně," dodává.

Neochotu pozemkového úřadu podepsat s ním smlouvu si zpětně vysvětluje tím, že stát chtěl půdu prodat. „Na jednu stranu brečí, že nemá pozemky. A když je vlastní, tak je dál prodává," podivuje se farmář.

To zemědělské společnosti Blšany, Poděbradská blata, První žatecká a další agrární akciovky z Babišova holdingu mají větší štěstí. S pozemkovým úřadem mají uzavřené řádné pachtovní smlouvy. Kdyby pole, na kterých hospodaří, chtěl stát prodat, mají tito nájemci předkupní právo.