Autor knihy Tomáš Pergler se nakonec rozhodl odstoupit od smlouvy s Mladou frontou, protože nakladatelství prý porušilo jeden z bodů kontraktu. Do měsíce po odevzdání podkladů mu mělo vyplatit zálohu. A to se prý nestalo, jak Pergler uvedl na dotaz týdeníku Dotyk. Je přesvědčen, že nyní může s autorským dílem disponovat pouze on sám.

Celý spor má ale daleko hlubší a zásadnější kořeny. Autorovi knihy zejména vadilo, že Mladá fronta opakovaně posunovala termín vydání. Naposledy tento týden o celý měsíc (místo 15. července by podle nakladatele měla vyjít až 15. srpna). Existuje podezření, že příčinou odkladu mohou být i jiné důvody než čistě technické, jak se nakladatelství doposud snažilo věc omlouvat. Jde totiž o to, že majitelem Mladé fronty je miliardář František Savov, nyní obviněný kvůli údajným rozsáhlým daňovým podvodům.

Trestní stíhání je vůči němu vedeno jako proti uprchlému, podle řady svědectví se ale dlouhodobě zdržuje v Londýně a odtud na dálku řídí i svůj poměrně rozsáhlý český byznys (více viz týdeník Dotyk č. 21/2013). Podnikatel vážně ohrožený vězením by proto mohl mít dost důvodů, aby s vydáním knihy o jednom z momentálně nejmocnějších českých politiků posečkával.

Je veřejným tajemstvím (a potvrzují to zdroje blízké Savovovi), že majitel Mladé fronty ze své kriminalizace viní právě Babiše, který kromě jiného podniká i v mediální oblasti a vede se Savovovou firmou obchodní spor o používání značky Mladá fronta.

Babiš, ministr financí, vicepremiér a šéf hnutí ANO, má zároveň „páky" na českou justici a resort spravedlnosti, který vede Helena Válková, zastupující též hnutí ANO. Nevydání knihy, která kromě jiného mapuje i Babišovy předrevoluční kontakty se Státní bezpečností či jeho podnikatelské začátky, může tak mít z jistého pohledu pro oba byznysmeny daleko větší „hodnotu", než kdyby se literární dílo na trh skutečně dostalo.

Otázkou samozřejmě je, zda takto by mohl kalkulovat a spekulovat samotný Savov, nebo by na zastavení expedice mohl tlačit sám Babiš. Savov s médii dlouhodobě nekomunikuje, na otázky týdeníku Dotyk ohledně možného nátlaku neodpověděl ani David Hurta, generální ředitel Mladé fronty.

Andrej Babiš ovšem jakoukoliv osobní ingerenci důrazně odmítá. Zároveň se ale velmi razantně naváží jak do Savova, tak do redakce ekonomického týdeníku Euro, jíž je autor knihy Tomáš Pergler součástí a která též spadá do portfolia Mladé fronty. „Nevím, o čem to mluvíte. Savov je zločinec a týdeník Euro zkorumpovaná pakáž, která píše proti mně na objednávku," nebere si servítky vicepremiér. Vyjmenovává redaktory Pavla Párala, Jana Hrbáčka a již zmíněného Tomáše Perglera, kteří prý mu jdou po krku. „Píšou proti mně systematicky x lží, tak mi je jedno, co vydají. Ten blábol se Pergler snažil legalizovat žádostí o schůzku, což jsem odmítl," dodává Babiš.

Sám autor Tomáš Pergler přitom avizuje, že jeho kniha neobsahuje žádné senzační odhalení. Dával si prý záležet, aby se držel striktně faktů, byť to může být na úkor čtivosti. Je si dobře vědom, že by mohl dopadnout podobně jako autor slovenské knížky o Babišovi, novinář Dušan Valko, kterého dotčený miliardář zažaloval a vysoudil na něm statisícové odškodné a zákaz distribuce knihy. Pergler je přesvědčen, že se ze smluvního závazku k Mladé frontě definitivně vyvázal, a nyní usiluje o dohodu s nějakým jiným nakladatelem, zájem z trhu prý už registruje.

Ruce mu v tomto směru rozvazuje i skutečnost, že se rozhodl dát v Mladé frontě výpověď. „Za této situace nevidím možnost, abych v této firmě setrvával, byť si vážím, že vedení redakce mě v celé věci podpořilo," uvádí pro týdeník Dotyk autor nevydané knihy o „oligarchovi" Babišovi.