Captain America: Občanská válka, Hledá se Dory, Zootropolis, Kniha Džunglí a Rogue One: Star Wars story. Pětice nejúspěšnějších filmů loňského roku je velmi rozdílná. Má ale jeden společný rys: všechny patří do stáje filmového studia Walt Disney. Studio myšáka Mickeyho prostě absolutně ovládlo kalendářní rok 2016.

V amerických kinech se mezi zmíněnou pětici vklínily tržbami ještě snímky Tajný život mazlíčků (Universal) a Deadpool (Fox). Na hraně desítky nejúspěšnějších filmů se ovšem pohybují také komiksový Doctor Strange a animovaná Moana, oba rovněž z Disneyho stáje.

Filmový producent, režisér, scenárista, animátor a filantrop Walt Disney, zakladatel dnešní Walt Disney Company, se v roce 1968 dostal i se svými figurkami na poštovní známku.Autor: Boris15/Shutterstock.com

Všechny tyto snímky přispěly svou mírou k tomu, že ve Spojených státech překročily tržby Disneyho filmů poprvé v historii hranici tří miliard dolarů. To se před tím žádnému jinému studiu nepodařilo. Podobně na tom jsou tržby celosvětové, kdy byla poprvé prolomena hranice sedmi miliard dolarů. Přesněji: Disney hlásí, že mezi 1. lednem a 31. prosincem 2016 jeho filmy vydělaly 7,605 miliardy dolarů.

Cesta na vrchol

Nejedná ovšem o nějaký zvlášť nový jev. Disneyho filmy zkrátka v posledních letech vévodí kasovním žebříčkům.

Podíváme-li se na nejúspěšnější snímky posledních deseti let, najdeme každý rok na deseti nejvyšších příčkách přesně šest jeho filmů. Na absolutní špičce se mezi filmy produkované a distribuované Disneym podařilo vklínit pouze Temnému rytíři a druhé části Harryho Pottera a relikvií smrti od Warner bros., Avatarovi od 20th Century Fox a Transformers: Zánik od studia Paramount.

Kouzlo závratných úspěchů Walt Disney Company spočívá v šíři repertoáru a jeho pestrosti.

V roce 2015 například zažilo velkou renesanci studio Universal. Nejvýdělečnějším filmem se sice stala rekordy bourající sedmá epizoda Hvězdných válek, ale byly to právě lehce podceňované kousky od Universalu, o kterých se hodně mluvilo. Především závratný úspěch Jurského světa neočekával snad nikdo. Kromě toho Universal do TOP 10 protlačil ještě sedmé pokračování Rychle a zběsile a animované Mimoně. Tato trojice dokonce přepsala historické tabulky Universalu a zařadila se hned na vrchol.

Jenže k tomu, aby předloni Universal mohl konkurovat Disneymu, musel do jednoho roku nasadit tři své nejpopulárnější a nejvýdělečnější série. Prakticky všechny esa, která má v rukávu. Ani ta se však nedají ždímat věčně – loni už neměl Disneymu čím konkurovat a vydělal o poznání méně peněz. Cesta k vítězství byla předem umetena.

A v tom právě spočívá kouzlo závratných úspěchů Walt Disney Company – v šíři repertoáru a jeho pestrosti. Chtějí-li být velká studia (potenciálně i přímo celé jejich mateřské konglomeráty) úspěšná, musí mít připravenu velkou filmovou sérii, kterou budou do kin vysílat pravidelně, pokud možno každý rok. A to se Disneymu daří.

Chtějí-li být velká studia úspěšná, musí mít připravenu velkou filmovou sérii, kterou budou do kin vysílat pravidelně.

Když se ještě jednou podíváme na již zmíněnou úspěšnou pětici filmů loňského roku, uvidíme pět různých filmů a žánrů. Captain America: Občanská válka je dobrodružství plné komiksových superhrdinů studia Marvel. Kniha Džunglí je hranou předělávkou staré animované klasiky. Zootropolis je originálním animovaným filmem o zvířatech, primárně pro děti, ale pobaví se i dospělí. Hledá se Dory je pokračováním úspěšného animovaného hitu studia Pixar. A Rogue One je filmem z populárního světa stále Star Wars.

Podařené nákupy

Šéfem celého konglomerátu Walt Disney Company je Bob Iger. Právě on stál za nákladnými investicemi v posledních deseti letech, které se ale staly důležitým základem jeho úspěchu.

Bob Iger dovedl promyšlenými akvizicemi Walt Disney Company k dnešnímu úspěchu.Autor: Helga Esteb/Shutterstock.com

Iger se stal CEO konglomerátu v roce 2005 a krátce na to se začaly dít velké věci. V roce 2006 Disney odkoupil animační společnost Pixar. Ta sice s Disneym spolupracovala už od svého počátku v roce 1995, kdy se v kinech objevilo první Toy Story, vždy si ale udržovala odstup a Diseny snímky především pouze distribuoval.

Po vypršení první smlouvy se ale Iger plácl přes kapsu a jeho studio za Pixar zaplatilo 7,4 miliardy dolarů. Majitel Pixaru Steve Jobs se tehdy stal největším single akcionářem Walta Disneyho. Filmy od Pixaru sice v posledních letech lehce ztrácejí svou výjimečnost, stále se ale jedná o technologicky dokonalé počiny. A pořád dokážou vydělat velké peníze. I proto Pixar v poslední době sází na pokračování starých hitů (další díly Toy Story, Příšerek s.r.o. a loni Hledá se Dory).

Filmy od Pixaru sice v posledních letech lehce ztrácejí svou výjimečnost, stále se ale jedná o technologicky dokonalé počiny.

S koupí Pixaru vzrostla role Johna Lassetera, který byl jeho kreativním šéfem. Lasseter se po akvizici stal vrchním kreativcem celé animace u Walta Disneyho. Kromě Pixaru má pod palcem i DisneyToon Studios a Walt Disney Animation Studios. A právě poslední jmenovaná divize, podepsaná i pod slavné historické kreslené filmy jako Sněhurka a sedm trpaslíků, Bambi nebo Lví král, se v poslední době vrátila na výsluní. Neprodukuje už filmy animované tradičně, ale digitálně, a na svém kontě má populární hity Na vlásku, Ledové království či loňské Zootropolis či Moana.

Další důležitá akvizice přišla v roce 2009. Tehdy Disney zachytil narůstající boom komiksových adaptací a za čtyři miliardy odkoupil nově se rodící Marvel Studios, které hledalo partnera k distribuci. Nakladatelství Marvel se tehdy rozhodlo skončit s prodáváním licencí svých hrdinů jiným filmovým studím (Spider-man Sony, X-Men Foxu) a raději začalo natáčet filmy samo. A přišlo s vizí společného vesmíru, kdy se hrdinové jednoho filmu mohou vzájemně potkávat i ve filmech jiných. Postupně do kin přišli například Iron Man, Thor nebo Hulk, aby se všichni později potkali ve filmu The Avengers. S touto strategií Marvel pokračuje dodnes a posílá do kin dva filmy ročně.

Hlavní hvězdy kasovního trháku The Avengers

Posledním výrazným nákupem Walt Disney Company byla koupě Lucasfilmu za 4,06 miliardy dolarů v roce 2012. Tvůrce Hvězdných válek George Lucas tehdy ohlásil odchod do důchodu a rozhodl se prodat své studio s právy na série Star Wars a dobrodružství archeologa Indiana Jonese.

Pokračování je známé – sedmá epizoda s podtitulem Síla se probouzí se stala historicky nejvýdělečnějším filmem v USA a teprve třetím filmem celosvětově, který se přehoupl přes dvoumiliardové tržby. Opět je rozpracován plán filmů na několik let dopředu. Každé dva roky film z hlavní série, v mezerách menší snímkynezávislé na hlavní linii.

Pevná pozice

Všechny akvizice se Disneymu vrátily i s obrovským úrokem. A vrátily by se mu zřejmě, i kdyby se mělo jednat pouze o prodávání merchandisingu, protože i s tím studio pracuje na nejvyšší úrovni.

Studio Walta Disneyho si proto může dovolit každý rok dodat do kin několik velkých franšízových blockbusterů, a tím pádem si opět zajistí pozici nejvýdělečnějšího studia. Diváci sice přímo nečekají na další film od Disneyho, ale čekají na další film od Marvelu nebo na další film ze světa Star Wars. A to vše je licencované pod vlajkou Mickeyho Mouse.

Diváci sice přímo nečekají na další film od Disneyho, ale čekají na další film od Marvelu nebo na další film ze světa Star Wars. A to vše je licencované pod vlajkou Mickeyho Mouse.

Jenv letošním roce se do kin chystá několik velkých potenciálních hitů: druzí Strážci Galaxie, nový Spider-man a další Thor (vše Marvel), třetí Auta od Pixaru, hraná předělávka Krásky a zvířete nebo osmá epizoda Hvězdných válek.

Jistě, letos se například Universalu do hry vrátí právě ony silné značky v čele se sérií Rychle a zběsile a s Mimoni (respektive třetím dílem Já, padouch). Několik sérií budují i u Warnerů, kde sázejí na komiksy od DC (letos produkují Ligu spravedlnosti a Wonder Woman) a na svět Harryho Pottera zastoupený Fantastickými zvířaty. Disney má ale škálu tak širokou, že ke slabému roku u něj v příštích letech snad ani nemůže dojít. Pozici nejsilnějšího hráče na trhu si pevně vybudoval a teď si ji bude dlouho užívat.