Prezidenta a dramatika Václava Havla představují snímky dvou předních českých fotografů – Tomkiho Němce a Bohdana Holomíčka. Ti řadu let zaznamenávali jak přelomové historické okamžiky, tak i obyčejné příhody a události v jeho životě.

Na tři stovky snímků obou autorů navíc doplňují umělecky zpracované a dosud nezveřejněné filmové záznamy, jejichž autorem je dokumentarista a režisér Petr Jančárek.

Tomki Němec

Fotograf Tomki Němec současně s výstavou vydává i publikaci Václav Havel – Tomki Němec – Fotografie.

Němec patří k předním českým fotografům, v 80. letech se začal prosazovat především na neoficiální fotografické scéně. V letech 1989–1992 byl naopak oficiálním fotografem prezidenta Václava Havla a během let 1997–2003 byl přizván k tomu, aby dokumentoval veřejný život prezidenta jako jeden z členů nově vytvořeného týmu fotografů.

PrahaAutor: Tomki Němec

Už v roce 2001 vydal Tomki Němec knihu, která přinesla výběr snímků z Havlova prvního prezidentského období. Dvakrát byl oceněn v soutěži World Press Photo. V letech 2009–2014 fotografoval Karla Schwarzenberga a dokumentoval kampaň první přímé volby prezidenta v České republice.

Němec publikuje v českých a zahraničních periodikách a vydavatelstvích, spolupracuje s nadacemi v neziskovém sektoru, podílí se na grantových projektech a výstavách. Jeho fotografická tvorba ovšem nespočívá v pouhé dokumentaci oficiálních událostí. Velmi často jsou námětem jeho snímků „scény z obyčejného života", jež přitom často vypovídají o reakcích lidí na běh dějin a politiky.

Bohdan Holomíček

Novou fotografickou knihu představuje také Bohdan Holomíček, který zachytil okamžiky z disidentských let i prezidentského období Václava Havla formou až jakéhosi „fotografickém deníku".

Hrádeček 1978

Autor: Bohdan Holomíček

Holomíček nasnímal tisíce fotografií lidí obyčejných i osobností disentu. S Václavem a Olgou Havlovými se seznámil v 70. letech a stal se dokumentátorem společenských a kulturních událostí na Havlově Hrádečku i jinde.

Bohdan Holomíček, který se dlouhodobě věnuje také divadelní fotografii, má rovněž specifický styl instalování a popisování svých snímků. Vystavuje fotografie v řadách vedle sebe a nad sebou a vytváří tak mozaiky obrazů, které působí na diváka jako jeden celek.

Petr Jančárek

Režisér, kameraman a nezávislý producent Petr Jančárek od roku 2003 spolupracoval s Václavem Havlem jako autor audiovizuálních programů a v letech 2009–2011 podrobně zaznamenával poslední roky prezidentova života.

Autor: Petr Jančárek

Přestože se Jančárek kolem Václava Havla pohyboval právě v době, kdy byl prezident už nemocen, vyzdvihuje především Havlovo pozitivní působení na lidi kolem něho. „Jak už vzpomněl při zahájení výstavy Karel Schwarzenberg, málokdy je vidět na fotografiích tolik rozesmátých lidí jako na snímcích s Václavem Havlem," říká Jančárek.

Patr Jančárek je spoluzakladatelem organizace Člověk v tísni, zúčastnil se humanitárních misí (Sarajevo, Bosna, Čečensko), natočil řadu televizních dokumentů z válečných oblastí a v posledních letech se věnuje hlavně společenskému dokumentu. K nejznámějším patří snímek Labyrintem revoluce, dokument Václav Havel, Praha-Hrad nebo film Začátek konce.

Expozice fotografií a videosnímků s prostým názvem Havel bude v DOXu k vidění do 13. února příštího roku, a doplňuje ji bohatý doprovodný program.

DOPROVODNÝ PROGRAM VÝSTAVY HAVEL V DOXu

3. 11. 19.30

Krása dneška
Komponovaný hudebně-literární večer PKF – Prague Philharmonia s hosty Milošem Orsonem Štědroněm a Pavlem Kosatíkem

8. 11. 9.00–18.00
Perpetuum 2016
Konference o vzdělávání bez hranic

17. 11. 19.00
KINOLAB DOX – Bezhlaví: Manipulace strachem
Diskusně filmový večer s hosty

24. 11. 19.00
Pozdní křest knihy Václav Havel – Tomki Němec – Fotografie

8. 12. 19.00
KINOLAB DOX – Bezhlaví: Bohatství a převrat
Diskusně filmový večer s hosty

10. 12. 14.00–18.00
Maraton psaní dopisů (mezinárodní akce pořádaná Amnesty International)
Tapisérie na počest Václava Havla

12. 1. 19.00
KINOLAB DOX – Bezhlaví: Nová bílá Evropa
Diskusně filmový večer s hosty