V předchozím programovém období 2007–2013 dával seznam příjemců dotací vcelku podrobné informace o tom, kdo kdy dostal přiklepnutou jakou dotaci a kdy proplacené peníze. Nový monitorovací systém dodaný olomouckou firmou Tesco SW to nyní nezvládá.

Proč stále není dostupný aktuální seznam o poskytnutých evropských dotacích, dotázal se Dotyk na zodpovědném ministerstvu pro místní rozvoj.

Zamrzlý systém

„Ve spolupráci s dodavatelem monitorovacího systému nastavujeme algoritmus pro automatické generování rozsáhlejšího souboru dat se specifickými požadavky. To je časově náročné. Technici na zadání intenzivně pracují," odpověděla mluvčí ministerstva Veronika Vároši. „Seznam průběžně aktualizujeme ve své základní podobě," uvedla také.

Už několik měsíců se ale na seznamu nezměnilo vůbec nic. Zachycuje jen omezený přehled projektů, na které má jít z evropských fondů dohromady 13,4 miliardy korun. Přiklepnutý je přitom zhruba trojnásobek peněz. I to je mizerné skóre, vzhledem k tomu, že Česko dostalo na programové období 2014–2020 téměř 650 miliard korun.

K doplnění seznamu mělo dojít v únoru, pak na jaře, pak v létě. Tak zní zatím poslední slib.

Ministerstvo vedené Karlou Šlechtovou (ANO) nejdříve slibovalo, že seznam bude aktualizován a rozšířen o další parametry v únoru 2016. Pak sdělení upravilo – k doplnění mělo dojít na jaře 2016. Po dotazu magazínu Dotyk úředníci informaci „aktualizovali". Seznam prý bude v létě 2016. Tak zní aktuální slib.

O tom, že čerpání dotací v Česku opět vázne, se dočtete v článku Čerpání eurodotací drhne. Brzdou je systém.