1. místo: Yitan Sun, Jianshi Wu (USA), projekt New York Horizon
Dvojice amerických autorů přišla s neotřelou myšlenkou na stavbu nového mrakodrapu v New Yorku. Tamní Central Park by zahloubili do země a po jeho obvodu vybudovali asi 300 metrů vysokou stěnu s byty a s jedním z nejluxusnějších výhledů ve městě.

Central Park „potopený" pod úroveň moře, aby ve stěnách po jeho obvodu mohly vyrůst nové mrakodrapy.Autor: eVolo/Yitan Sun, Jianshi Wu (USA)

2. místo: Hadeel Ayed Mohammad, Yifeng Zhao, Chengda Zhu, projekt The Hive: Drone Skyscraper
Také na stříbrné příčce se umístil projekt situovaný do New Yorku. Svou funkčností odpovídá na masivní rozvoj bezpilotních letadel a multikoptér. Mrakodrap Hive by totiž primárně měl fungovat jako vertikální kontrolní terminál pro devět různých typů dronů.

The Hive – de facto vertikální garáž a dokovací místo pro bezpilotní letounyAutor: eVolo/Hadeel Ayed Mohammad, Yifeng Zhao, Chengda Zhu (USA)

3. místo: Valeria Mercuri, Marco Merletti (Itálie), projekt Data Skyscraper
V pořadí třetí návrh rovněž opustil představu mrakodrapu coby budovy pro práci a ubytování lidí, ale posunul ji do roviny výškové stavby využitelné pro jiné účely. V tomto případě jde o obrovské datové centrum, které v současné době má nejčastěji podobu velké kontejnerové továrny.

Mrakodrap na Islandu? Proč ne. Tento by měl fungovat jako výškové datové centrum se zelenou energií a zároveň s podmínkami pro snadnější chlazení.Autor: eVolo/Valeria Mercuri, Marco Merletti (Itálie)

Vítězné projekty eVolo Skyscraper Competition a čestná uznání od poroty:

Pokud vás architektura mrakodrapů zajímá, v archivu Dotyku najdete mimo jiné i tyto články:

  • Rozhovor s architektem Petrem Kučerou třeba o podobnostech mezi mrakodrapem a katedrálou – čtěte ZDE
  • Analýzu, zda lze podle výškových staveb předpovídat ekonomickou krizi – čtěte ZDE
  • Fotogalerii loňských vítězných projektů přihlášených do soutěže eVolo Skyscraper Competition – čtěte ZDE