Ministerstvo vnitra i nadále neví, jakým způsobem budou od roku 2018 v Česku fungovat datové schránky. Jde přitom o elektronický informační systém, spuštěný už v roce 2009, jehož prostřednictvím už téměř tři čtvrtě milionu občanů a firem komunikuje s veřejnými institucemi. Někteří dobrovolně, jiní povinně. Ročně je takto odesláno několik desítek milionů zpráv, které plně nahrazují klasické (papírové) doporučené poštovní zásilky s dodejkou.

Stále ale není rozhodnuto, kdo bude Informační systém datových schránek (ISDS) v dalších letech provozovat, kdo bude v pozici generálního dodavatele a subdodavatelů. Podle odborníků jde přitom o obdobný problém, jaký teď řeší resort dopravy s mýtným systémem, kde kvůli časové tísni už není možné najít nového provozovatele v řádné soutěži, proto se ministerstvo řízené Danem Ťokem (ANO) rozhodlo zakázku „přiklepnout" bez tendru současnému provozovateli. I vnitro, šéfované Milanem Chovancem (ČSSD), se podle informací týdeníku Dotyk kvůli dlouholeté nečinnosti potýká s nedostatkem času a existuje výrazná snaha zachovat status quo a vyhnout se řádné soutěži.

„Rozhodnutí o další budoucnosti ISDS bude na vládě. Ministerstvo vnitra v tuto chvíli dopracovává jednotlivé varianty možných řešení a zhruba do měsíce by měl být materiál předložen k projednání vládou," reagoval na otázky mluvčí ministerstva vnitra Jiří Korbel.

Týdeník Dotyk po ministerstvu žádal, aby jednotlivé varianty detailně popsal, ale resort vnitra to zatím odmítá. „Jak je obvyklé, chceme s návrhy nejprve seznámit ostatní členy vlády. Po projednání návrhu vám samozřejmě podrobnější informace rádi poskytneme," reagoval mluvčí Korbel.