Český prezident Miloš Zeman letos – podobně jako loni – vynechá podzimní setkání politiků, byznysmenů a intelektuálů na řeckém ostrově Rhodos, za nímž stojí šéf ruských železnic Vladimir Jakunin, přítel kremelského vládce Vladimira Putina.

„Pan prezident se konference nezúčastní. Stejně jako v loňském roce vystoupí s projevem na Valném shromáždění OSN v New Yorku," reagoval na dotaz magazínu Dotyk prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Na Mezinárodní konferenci konanou v Řecku pod názvem Dialog civilizací se přitom Zeman v minulosti vypravil již osmkrát. Naposledy v roce 2014, kdy už zastával roli hlavy českého státu. Tehdy také sklidil od některých českých politiků kritiku za to, že přijal pozvání od muže, který se v souvislosti s tajnými vojenskými operacemi Ruska na Ukrajině ocitl na šestnáctijmenném sankčním seznamu Spojených států. Američané Vladimira Jakunina, který kromě jiného v minulosti 22 let pracoval pro tajnou službu KGB, označují za Putinova blízkého důvěrníka.

Loni Zemana na Rhodu „zastoupil" bývalý prezident Václav Klaus.

Loni Zemana na Rhodu „zastoupil" bývalý prezident Václav Klaus. Zda se tak stane i letos, není známo. Petr Macinka, mluvčí Institutu Václava Klause, zatím na dotaz týdeníku Dotyk neodpověděl.

Jistá zatím není ani účast předsedy českých komunistů a místopředsedy Poslanecké sněmovny Vojtěch Filipa, který na Rhodu už také opakovaně pobýval. „Zatím se na konferenci chystám, ale vzhledem k volbám a dalším povinnostem jsem účast ještě nepotvrdil," reagoval na dotaz šéf KSČM.

Konference se uskuteční o víkendu na přelomu září a října. Hlavním tématem je letos „Chaos multiplicity: naléhavá výzva k dialogu".

O loňské konferenci si přečtete v článku Dva čeští prezidenti u Putinova přítele.