Jedna z nejvýznamnějších památek a dominant Zlína – Památník Tomáše Bati – začne ještě letos vstávat z mrtvých. Magazín Dotyk zjistil, že vedení města v tomto týdnu schválilo provedení záchranného archeologického průzkumu, po němž by v nejbližších měsících měla začít i rekonstrukce budovy neboli její návrat do původního stavu.

„Zásadním počinem bude odstranění přístaveb z padesátých let minulého století. Restaurovány budou i jednotlivé stavební prvky. Vše bude jako v dobách největší slávy," uvedl primátor Miroslav Adámek (STAN). Rada města už odsouhlasila i vyhlášení veřejné zakázky na stavební práce, které by měly začít v nejbližších měsících.

Průzračný krystal

Funkcionalistická budova, kterou v roce 1933 postavil Baťův dvorní architekt František Lydie Gahura jako průzračný krystal ze skla a betonu, sloužila v letech 1954–2013 jako Dům umění a dnes je prázdná. Její proměna zpět v Památník bude podle mluvčího zlínského magistrátu Zdeňka Dvořáka probíhat v etapách a hotovo by mělo být do dvou let. Náklady mají dosáhnout částky 58 milionů korun, přičemž polovina půjde z rozpočtu města a 32 milionů poskytne formou dotace ministerstvo kultury. Použit bude i výnos veřejné sbírky Zlíňané sobě, kde je nyní podle Dvořáka shromážděno 200 tisíc korun.

„Chtěl bych, aby architektura Památníku vyjadřovala velkorysost, jasnost, vzlet, optimismus i prostotu – to byly všechno zvláštnosti Tomáše Bati," popsal kdysi svou představu o stavbě architekt Gahura. Rekonstrukce se má jeho vize striktně držet, vnější vzhled bude věrně kopírovat původní stav. V interiéru má být sice použita moderní audiovizuální technika, ovšem i zde bude prioritou zachovat vzdušnost. „Ta nehmotnost, nezaplněnost je moc důležitým momentem původní koncepce," popsal znalec stavebního vývoje Zlína, architekt Petr Všetečka.

Památník Tomáše Bati z roku 1933Autor: archiv

Podle Pavla Veleva z Nadace Tomáše Bati, která se na rekonstrukci Památníku ideově podílí, bude uvnitř budovy opět nainstalováno – tak jako v meziválečné době – letadlo Junkers, v jehož troskách Baťa roku 1932 zahynul. „Byť už půjde jen o repliku, protože komunisté originál zničili," uvedl pro magazín Dotyk. Zlínský primátor Adámek už údajně jedná s firmami, které by dokázaly kopii stroje vyrobit.

Zlínská radnice počítá s tím, že obnovený Památník Tomáše Bati přiláká do města další turisty. Budova, která je svým způsobem parafrází vrcholné gotiky s jejím opěrným systémem a barevnými vitrážemi, má být vyvrcholením prohlídkového okruhu baťovské stavební produkce ve Zlíně.

Zlínská radnice počítá s tím, že obnovený Památník Tomáše Bati přiláká do města další turisty.

O ševcovském rodu Baťů, stejně jako o dalších významných podnikatelích z dob první republiky a konce monarchie, si můžete přečíst i v prvním tištěném speciálu Dotyku s názvem Miliardáři první republiky, který je k dostání v trafikách a ve vybraných obchodních řetězcích.

Kromě trafik je možné speciál pořídit jednoduše také formou textové zprávy. Stačí zaslat jednu SMS na číslo 90211 ve tvaru DEN mezera DOTYK mezera JMENO mezera PRIJMENI mezera ADRESA mezera PSC. Cena je 89 korun včetně doručení (+cena za SMS dle tarifu operátora).

Komunisté proměnili v roce 1954 Památník Tomáše Bati v Dům umění.Autor: archiv