Nezdravé potraviny

Nezdravé potraviny
Nejnovější

Pšenice: Spasitel, nebo zloduch?

Žně jsou ve finále, obilí je pod střechou. Cena, za jakou budou zemědělci prodávat zrno nejhojněji pěstované pšenice, závisí i na lepku. Pro pekaře je lepek důležitou stavební hmotou, pro stále více…

29. září 2016 četba na 13 minut

Odvrácená tvář potravinových doplňků

Jsou snadno dostupné a slibují úlevu od mnoha obtíží a problémů. Výrobci je prezentují jako „přírodní prostředky" a vzbuzují u klientely falešný…

22. září 2016 četba na 17 minut

Boj o Frankensteinovo kvítí

Někdo v nich vidí „Frankensteinovo kvítí", někdo věří, že pomohou vyřešit ožehavé problémy lidstva. Geneticky modifikované plodiny se…

16. květen 2016 četba na 16 minut

Obezita vs. lidstvo 1:0

Podle poslední zprávy Světové zdravotnické organizace žije většina světové populace v zemích, kde obezita zabije více lidí než podváha…

5. únor 2016 četba na 11 minut

Zabíják palmový olej

Je v čokoládové tyčince, v biopalivech, v kosmetice i v krmné směsi pro dobytek. Palmový olej je univerzální surovinou, kvůli které ale mizí tisíce hektarů indonéských pralesů, pravděpodobně bez…

4. prosinec 2015 četba na 13 minut

Jak se vyhnout palmovému oleji

4. prosinec 2015 četba na 5 minut

Ty jsi vegan? Proboha proč?

Na neděli 1. listopadu připadl mezinárodní den veganů, měsíc listopad vyhlásil měsícem veganů také jeden velký řetězec s potravinami.…

20. listopad 2015 četba na 8 minut

Proč Čechům nejede řepkový olej

Řidiči „dieselů" nemají na výběr. Před naftou naředěnou biopalivem z řepkového oleje neujedou. Že bychom na oleji vylisovaném z řepky…

3. červenec 2015 četba na 10 minut

Koho děsí palmový olej

Potravináři mají hrůzu z nové povinnosti nařízené Bruselem. Od Nového roku budou muset na obalech přiznávat, že sušenky, chipsy, margariny či…

7. listopad 2014 četba na 13 minut

Mořské ryby v českých vodách

Sezóna výlovů rybníků právě vrcholí. Ale tradiční produkce ryb není v našich klimatických podmínkách, kdy ryby rostou jen od jara do léta, udržitelná. Rybníky jsou krom toho stále více využívány jako…

31. říjen 2014 četba na 9 minut

Odkud pocházejí české potraviny

Potravinám z jiných zeměpisných šířek je prý radno se vyhnout. Máme jíst sezonně a lokálně. Něco na tom, že plodiny a plody, které vyrostly za humny,…

10. říjen 2014 četba na 13 minut

České potraviny neexistují!

Slavné české potraviny. Při nákupech jim máme dávat přednost my stejně jako jídelny ve školách, nemocnicích či státních úřadech.…

22. srpen 2014 četba na 14 minut

Masožravý svět

Poptávka po mase dosáhla v bohatých zemích vrcholu a pozvolna klesá. Stále více lidí zajímá, kde se vzal steak nebo kuře, které mají…

8. srpen 2014 četba na 8 minut

Potraviny z Tramtárie

Jíme řízky z prasat vykrmených šrotem z geneticky modifikované sóji, která vyrostla na plantážích na druhém konci světa. V supermarketech kupujeme pančovanou směsici medů dovezených z Číny a Uruguaye…

13. červen 2014 četba na 9 minut

Výnosný byznys: gastrošamani

Co mají společného marketér, absolvent medicíny, obchodník s obuví, nedostudovaná právnička a vystudovaný zemědělský inženýr? Všichni se stali…

11. duben 2014 četba na 11 minut

Pravda o polských blafech

Státem přikrmovaný lobbing tuzemských producentů proti potravinám z Polska nenese očekávané ovoce. Jejich loňský dovoz do Česka opět…

14. únor 2014 četba na 9 minut

Boj o Frankenstein ovo kvítí

Někdo v nich vidí „Frankensteinovo kvítí", někdo věří, že pomohou vyřešit ožehavé problémy lidstva. Geneticky modifikované plodiny se…

6. září 2013 četba na 17 minut

Proč jíme drahé blafy

Stále víc Čechů pátrá po jídle k jídlu a bojkotuje průmyslové krmivo v supermarketech. Že jsou potraviny v tuzemsku šesté nejlevnější v Evropě?…

16. srpen 2013 četba na 16 minut