Jste jedním z nejviditelnějších kritiků Babišovy elektronické evidence tržeb. Proč jste se rozhodl, že mu nyní budete radit?

Neradím Babišovi, ale státu, ministerstvu financí...

...nicméně "papírově" jste poradcem právě ministra Andreje Babiše.

To ano. Právníci mi vysvětlili, že není možné být poradcem ministerstva, ale jen nějaké osoby – takže se to napsalo na ministra. Já to ale vnímám tak, že radím úřadu. Pokusím se navrhnout změny, které zefektivní informační a komunikační technologie státu.

Budete řešit i kritizované EET?

Myslím si, že ne. V případě EET je ta koule už shozená ze skály, už se valí, zastavit se nedá. Navíc je do značné míry v gesci generálního finančního ředitelství. Takže na EET, bohužel, nebudu mít dramatický vliv. Nemluvě o tom, že je to spíše politická záležitost.

Na začátku měsíce jste o generální finančním ředitelství napsal, že je to "daňové gestapo českého státu". Nyní budete s nadřízeným "gestapa" spolupracovat...

Tyhle otázky jsou absurdní. Když se mi nelíbí, jak se stát chová, tak mojí ambicí přece musí být, abych mu to vysvětlil, být jeho partnerem. Kritizovat je strašně snadné. To dokáže každý. I já kritizuju. Jenže samotnou kritikou se vám nepodaří věci změnit. Stát evidentně není schopen změnit se sám od sebe, takže potřebuje impuls zvenku. A já se o něj snažím. Možná je to naivní pokus, ale je to lepší, než jen nadávat v hospodě.

Opravdu si myslíte, že Babiš a jeho ministerstvo dají na vaše rady, pokud se jim nebudou zamlouvat?

Nemyslím si, že jsem vševědoucí. Takže si rád poslechnu oponenturu svých návrhů, budu o ní diskutovat, pokud bude podložená argumenty a bude se vést věcná diskuse. A bude naprosto v pořádku, když ministerstvo řekne, že moje rady jsou sice pěkné, ale že je neposlechne, protože to uvidí jinak. Naše spolupráce bude naprosto otevřená – co bude právně možné, to zveřejním. Na ministerstvu pak bude, aby argumentovalo, proč Bláhovy rady nedávají smysl.

Neobáváte se, že Andrej Babiš vaší "koupí" umlčel jednoho ze svých výrazných kritiků? Ostatně na Twitteru hned oznamoval, jak do toho jdete spolu a že to snad oba přežijete. Tedy dohodu bryskně využil ke svému PR.

Samozřejmě nejsem naivní. Pro něj to je P.R. záležitost. Ale takhle pozitivně mu to může sloužit na začátku. Podstatné je, co se nám podaří změnit. Myslím si, že dokážu docela dobře identifikovat, pokud bych měl fungovat jen jako nějaká loutka. Budu-li ten pocit mít, pokusím se to změnit. A když se to nepodaří, spolupráci ukončíme. Já to dělám zadarmo a opravdu s představou, že chci státu pomoct.

Rozumím, že vaší motivací je pomoci státu. Ale přesto: nebojíte se, že to ve finále pomůže především Babišovi-politikovi? Je volební rok. Kdykoli může říct "co po mně chcete, vždyť jsem na ministerstvu angažoval největšího kritika, který provozuje Hlídače EET"...

To, co naznačujete, mi píší i lidi na sociálních sítích – že si ze mě Babiš udělal kašpárka, že mu budu dělat PR. Možná se za čtyři měsíce ukáže, že jsem fakt naivka. Pak se ale u mě na webu, Facebooku a Twitteru dočtete, že se mě Babiš snažil zneužít. Nicméně chci věřit, že taková situace nenastane, protože by to byla ztráta času - jak mého, tak jeho. Mým cílem je ve státě něco aspoň trochu změnit, každý drobný krok je fajn. Hodnoťme výsledek, hodnoťme to, co prosadíme.

Co tedy chcete změnit jako první?

Rozumím informačním technologiím, mám zkušenost se zákaznickým přístupem ze soukromé sféry. Myslím, že stát by měl tyto principy převzít. Teď, když vznikne nějaká aplikace, tak zjednoduší život především úředníkům, nikoli občanům. Stát by měl vnímat občany jako své zákazníky, nikoli nevolníky. Takže budu navrhovat konkrétní kroky, aby byl občan brán jako zákazník státu.

Abyste si zachoval svoji pozici nezávislého kritika úřadů, nehodláte spustit třeba hlídače rozdělování zemědělských dotací?

Pod můj plánovaný Hlídač státu se vejde skoro všechno. Určitě bude skvělé, když vznikne například i hlídač dotací. Ale nemusí to nutně znamenat, že to budu dělat já. Mým cílem je postavit platformu, na které svůj hlídač bude moci zprovoznit kdokoli. Já zemědělským dotacím nerozumím. Můžu to udělat technicky, ale nerozumím podstatě dotací. Ideální by bylo, kdyby se našel někdo, kdo tomu rozumí, najde, co je důležité, a propojí to.