Místo, kde se neštěstí stalo, velmi dobře zná, denně tudy běhá. „Pracuji asi dva kilometry odtamtud. Dění samozřejmě sledujeme. Nesměli jsme opustit budovu. Naše banka nás okamžitě začala sčítat přes náš emergency systém," sdělila Příbramskému deníku osmadvacetiletá bankéřka. Útok ale prý nebyl překvapením. „Už se očekává mnoho let. Lidé se spíše diví, že se to nestalo dřív," uzavřela Martina Stromková.

Stromková už loni po hlasování o vystoupení Británie z Evropské unie v rozhovoru pro Deník uvedla, že Brexit prokázal, jak hluboce rozdělená Británie je. "Lidé, kteří vedle sebe bydlí na jednom ostrově, mají naprosto rozdílné hodnoty a chtějí jiné věci. Zajímavé bylo pozorovat, ze většina těch, co volila zůstat, neznala nikoho, kdo by volil odejít a obráceně. To o společnosti říká mnoho. Kriminalita za několik týdnů dramaticky vzrostla a stejně tomu bylo s otevřenými projevy rasismu. To je z krátkodobého hlediska. Doufejme, že to se snad zase uklidní. Neříkám, že Londýn je naprosto tolerantní a že je to nevídané, ale nyní je to neporovnatelné s tím, co jsem viděla za posledních mnoho let," konstatovala loni v červenci.

Útok před britským parlamentem: Čtyři mrtví a 20 zraněných

Muž najel na mostu u budovy parlamentu do lidí autem a dvacet jich zranil, čtyři útok nepřežili. Poté zasáhl policistu nožem. Bezprostředně po útoku jej policie zranila střelbou. Skotský parlament kvůli útoku přerušil jednání o nezávislosti. Policie útok vyšetřuje jako teroristický čin. Jestli jsou mezi zraněnými Češi, zatím není vyloučené.

Čtyři lidé přišli dnes o život a 20 dalších utrpělo zranění při teroristickém útoku u budovy britského parlamentu v Londýně. Oznámil to mluvčí policie Mark Rowley. Mezi mrtvými je také pachatel útoku a pobodaný policista.

Londýnská policie oznámila, že vyšetřuje incident se zraněnými u budovy parlamentu jako teroristický útok, dokud nebude potvrzen jiný důvod. Motiv pachatele není ale zatím znám.

Záchranáři uvedli, že na mostě ošetřili deset zraněných. Podle očitých svědků leželi po útoku přímo před parlamentem na zemi dva lidé. Několik osob utrpělo vážná zranění. Jednu vážně zraněnou vytáhli záchranáři z řeky Temže.

Podle redaktora agentury PA, který událost sledoval z okna své kanceláře, zazněla střelba a křik. "Byla tam skupina asi 40 nebo 50 lidí, která běžela za roh z ulice Bridge Street k areálu parlamentu. Zdálo se, že se před něčím prchají," řekl Andrew Woodcock, kterého citovala BBC. Asi čtyři výstřely vyvolaly paniku mezi lidmi, kteří se vyskytovali poblíž parlamentního Westminsterského paláce a kteří se z místa dali na útěk.

Svědkem incidentu u britského parlamentu, byl i bývalý polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Na svém Twitteru zveřejnil video, které pořídil z taxíku krátce po útoku.

Podle jednoho ze svědků byl pachatel ve středním věku. Popsal ho jako člověka asijského původu. V ruce měl údajně nůž dlouhý asi 20 centimetrů. Britská policie už vyzvala veřejnost, aby jí poskytla fotografie či videa s podezřelým mužem.

Najednou jeden muž vytáhl nůž. "Zdálo se, že drží dlouhý kuchyňský nůž. Slyšel jsem něco, co znělo jako výstřely - myslím, že asi tři," dodal s tím, že na místě zůstali ležet dva lidé. Další osoby k nim přibíhaly, aby jim pomohly.

"Ozbrojená policie byla rychle na místě a slyšel jsem, jak křičí na lidi, aby opustili prostranství," řekl také Woodcock.

V době incidentu zasedala právě Dolní sněmovna. Poslanci, kteří přerušili jednání, byli vyzváni, aby zůstali na svých místech. Premiérku Theresu Mayovou, která byla v budově kvůli středečním poslaneckým interpelacím, podle médií odvedla ochranka do bezpečí.

Skotský parlament přerušil debatu, která měla vyústit v hlasování o výzvě k vypsání dalšího referenda o samostatnosti tohoto britského regionu. Původně se očekávalo, že skotští zákonodárci zahájí hlasování v 18:30 SEČ. Informovala o tom agentura Reuters.