Na poslední z nich upozornil pražský nezávislý novinář Janek Rubeš na sociální síti Twitter.

Před měsícem pak před podvodníkem varovali v Berouně a Králově Dvoře. „Poslední případ se odehrál na parkovišti před obchodním centrem OBI v obci Králův Dvůr, naproti prodejně bot Deichmann. Neznámý muž přistoupil beze slova k jednomu z přítomných a v otevřených deskách mu ukázal papír a vysvětlil mu, že se jedná o sbírku pro neslyšící. Na papíru byla napsaná jména a podpisy," vysvětlila mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

V okamžiku, kdy mu oslovený muž předal ze své peněženky bankovku v nominální hodnotě dvě stě korun, pachatel sáhl muži do peněženky a proti jeho vůli mu z ní odcizil tisícikorunu. Potom utekl směrem k místní obchodní zóně. Zde se okradenému muži ztratil z dohledu.

Policisté jsou přesvědčeni, že sbírka pro neslyšící je v tomto případě pouze fiktivní a že se jedná o podvodné jednání. V tomto případě navíc o krádež. „Podobných případů, kdy jsou oslovováni lidé, aby přispěli na sbírku pro neslyšící, jsme na našem okrese zaznamenali více. Varujeme proto občany, aby v žádném případě na sbírku tohoto charakteru nepřispívali a o výskytu takových osob informovali policisty," nabádá občany Marcela Pučelíková.

Policisté po neznámém pachateli intenzivně pátrají. Mají dokonce jeho věrohodný popis. Z tohoto důvodu žádají veřejnost o pomoc při odhalení jeho totožnosti. V případě, že mají podobnou zkušenost s mužem, který vybíral peníze pravděpodobně na falešnou sbírku pro neslyšící, ještě jiní lidé, ať se se svojí zkušeností obrátí na policii. „Je to nehoráznost. Takové jednání poškozuje pořadatele jiných sbírek pro potřebné. Lidé po takové zkušenosti už nikdy na nějakou veřejně prospěšnou sbírku nepřispějí," myslí si Jitka Mlčochová z Berouna.

V dubnu pak před podvodníky varovali i v Brně. Zde se čtyřiačtyřicetiletý Rumun snažil vybrat peníze na fiktivní charitu, peníze si však nechával pro sebe. Celkem vybral čtyři sta korun.