Letos jich roznesou přes tři miliony. A v 599 obcích v Česku (z 6250) bude na složenkách vyšší částka než loni. Tamější radnice se rozhodly daň zvýšit pomocí takzvaného místního koeficientu, který se pohybuje na škále od dvou až do pěti. Nejvyšší pětkovou taxu ale v ČR požaduje jen 17 obcí. Například Boží Dar, Temelín či Dukovany.

Daň z nemovitých věcí je stoprocentním příjmem obce a v poslední době vítaným příspěvkem do obecní kasy. Loni se vybralo 10,58 miliardy korun, před deseti lety to bylo „jen" pět miliard korun.

Hlavní novinkou letošního roku je fakt, že kdo chce, nemusel se už nutně spoléhat jen na pošťáka a papírovou složenku. Informace o dani mohou lidé dostávat i do elektronické pošty. „Poplatníci, kteří se přihlásili k zasílání údajů pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem, obdrží namísto složenky e-mailovou zprávu se stejnou kompletní informací pro placení daně, jaká je na složence," popsala mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. I na papírových složenkách je přitom nový prvek – QR kód uvedený na alonži – jehož načtením do chytrého telefonu, který to umožňuje, mohou lidé zaplatit.

VÍCE VARIANT

Stejně tak lze daň platit bezhotovostním převodem z účtu poplatníka na účet finančního úřadu, v hotovosti na pokladně finančního úřadu, prostřednictvím SIPO nebo na poště daňovou složenkou bez poštovného (jen fyzické osoby) nebo běžnou složenkou. Zmíněná daňová složenka je ale bez poplatku pouze na běžných poštách, nikoliv na soukromých pobočkách Pošta Partner, upozornila finanční správa. Složenka by letos měla do schránek dorazit do 19. května. „Kdo vlastní více nemovitostí v jednom kraji a nemá daň vyšší než 5000 Kč, najde v obálce jen jednu složenku, kde budou platby za všechny nemovitosti v kraji sečteny dohromady. Kdo vlastní nemovitosti na území různých krajů nebo platí daň vyšší než 5000 Kč, najde v téže obálce více složenek," vysvětlila Petlachová.

Kdo ve schránce nic nenajde, neměl by to podceňovat. „V případě, že složenka nedorazí, rozhodně to neznamená, že majitel nemovitosti daň platit nemusí. Pokud má útržek z loňské složenky, stačí zaplatit daň ve stejné výši a na stejný účet jako před rokem. Jestli si výší platby není jistý, může se obrátit na příslušný finanční úřad podle území, na kterém se nemovitost nachází. Při osobní návštěvě je možné vyměřenou částku zaplatit přímo v pokladně," upozorňuje daňová poradkyně společnosti TaxVision Blanka Štarmanová.

Peníze musí být připsány na účty finančních úřadů nejpozději 1. června. "Do 8. června, tedy dalších pět pracovních dní, správce daně ještě žádné sankce nevyměřuje. Poté už ale nabíhají úroky z prodlení, které v závislosti na současné repo sazbě České národní banky činí 14,05 procenta z vyměřené daně za rok. Úroky z prodlení do 200 korun úřady nevyměřují," uzavírá Štarmanová.