Buzerace státu

Kuřáky vyžene z hospod zákaz. Už za měsíc

30. duben 2017 četba na 4 minuty
Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Majitelé restaurací mají už jen měsíc na to, aby udělali své podniky nekuřácké. Od konce května totiž vstupuje v platnost nový protikuřácký zákon, který mimo jiné zakazuje kouření v barech, restauracích nebo kavárnách. Jak se restauratéři na změny připravují?

V některých podnicích se rozhodli zavést změny postupně. Například v Pivní stáji v ulici Veveří v Brně se provozovatel rozhodl už před časem rozdělit restauraci na kuřáckou a nekuřáckou část.

FOTOGALERIE

Kouření v hospodách infografika; zákaz kouření Kouření v hospodách

„Nechtěli jsme hostům najednou způsobit moc velký šok. Náš provozní se také bál, aby nepřišel o tržby. Až to bude povinné všude, nebude se dát nic dělat. Věřím ale, že to bude lepší, když si chce někdo zapálit, může jít ven. Myslím, že si zákazníci zvyknou," doufá jedna z místních servírek Lucie Veselská.

Oddělené místnosti mají i v restauraci Varna v centru Brna. I tam je to ale jen dočasné řešení. „Lidé už počítají s tím, že to tak nezůstane napořád. Toho, že se nám sníží tržby, se ale nebojíme. Když si lidé na zákaz kouření v restauracích zvykli v zahraničí, u nás si zvyknou taky," řekl tamní číšník Pavel Kubalík.

Některé restaurace reagovaly rychle

Část brněnských restaurací se rozhodlo pro radikální změnu ještě před tím, než začne zákaz platit. Například v původně kuřácké restauraci Laguna ve Smetanově ulici se nekouří už od října. „Na tržbách se tato změna nijak neprojevila. Ti, co k nám chodili a kouřili, si rychle zvykli na novou situaci," uvedl jeden z číšníků Lukáš Bárta. On sám se změnou také souhlasí.

S nadhledem se k novému zákonu staví i zákazník Adam Novák, který chodí s kamarády na pivo pravidelně jednou týdně. „Že nebudu moct v hospodě kouřit, mi sice zkomplikuje život a bude trochu otravné chodit pořád ven, na druhou stranu se aspoň budu hýbat," směje se.

Zato zákazník podniku Na Můstku v ulici Milady Horákové Roman Venclovský vidí zákon jako zásah do svobody jednotlivce i podnikání. „Mít kuřáckou hospodu je podnikání jako každé jiné a každý má přeci možnost volby. Jako kdyby nebyly nekuřácké hospody," nesouhlasí s novým opatřením ministerstva muž.

EET a protikuřácký zákon

I provozovatel restaurace Na Můstku je se zákonem nespokojený. „Kouří mi tady devadesát procent lidí, po zavedení zákazu, tady budu sám. Elektronickou evidenci tržeb jsem zvládl, tohle mě položí," bojí se muž, který si nepřál uvést své jméno, redakce ho ale zná.

Podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka nesměřuje zákon proti kuřákům, jak je často nazýván, ale především proti zlozvyku kouření. „Uvědomme si, že kouření přímo či nepřímo způsobuje každoročně v České republice smrt zhruba osmnácti tisíců lidí," upozornil. Dodal, že je důležité, aby děti vyrůstaly v prostředí, kde je normální nekouřit, chránit své zdraví a nepoškozovat ho ani ostatním.

S tím souhlasí i Eva Kurucová, která bydlí nad restaurací s názvem Pivní burza, která se také nachází v ulici Veveří. „Trochu mi vadí, když mi lidé v noci kouří a křičí pod oknem. Nestává se to ale často, a je to pořád lepší, než kdyby kouřili v restauracích a znepříjemňovali tak dýchání všem lidem v místnosti," přidala se.

V Ústí si zákon pochvalují

I některé provozovny v Ústí nad Labem už na nekuřáckou praxi najely v předstihu a jejich provozovatelé si to pochvalují. „O té doby, co jsme otevřeli nekuřáckou část, nám začali zákazníci přibývat, proto jsme se stali nekuřáckou restaurací," říká Michal Ryšlavý, provozovatel restaurace Na Kocandě ve Všebořicích.

Stejný názor na nekuřácký prostor ve své restauraci má i František Šebor, provozovatel a šéfkuchař italské restaurace Trattoria la Casa ve Velké Hradební. „Lidé k nám chodí na jídlo i na pivo nebo víno a často vítají, že jsme již nekuřáckou restaurací," je přesvědčený Šebor.

SIMONA FERULÍKOVÁ, VIKTORIE POKORNÁ