Tatínkovi malé dcerky Miroslavu Červenkovi se loni v listopadu převrátil život naruby. Lékaři mu totiž diagnostikovali sarkom. Tedy zhoubný nádor měkkých tkání, navíc měl již metastáze na plicích.

„V listopadu jsem vykašlal krev a šel jsem hned k doktorovi,“ popisuje začátek svého boje Miroslav Červenka.

Následovala řada vyšetření i na řadě specializovaných pracovišť. Diagnoza byla více než krutá. Sarkom. Tedy nádor měkkých tkání, který postihuje přibližně jen jedno procento onkologických pacientů. Ročně je to přibližně 350 nových pacientů v celé České republice.

„Noha mne sice pod kolenem bolela, ale nijak výrazně. Člověka občas něco bolí. Navíc jsem dělal na náklaďáku a často jsem z něj seskakoval. Takže jsem to přičítal spíš tomu,“ pokračuje Miroslav Červenka.

video
Je nám líto, ale vložené video již není dostupné.

Když přijel do nemocnice v Motole, řekli mu na chirurgii, že je nádor v již tak pokročilém stádiu, že jej není možné operovat. Což nebývá u sarkomů neobvyklá situace, protože se je podaří odhalit velmi často až tehdy, kdy primární nádor metastázuje do těla.

Lékařka Kateřina Kopečková mu ale nabídla zároveň s klasickou chemoterapií také biologickou léčbu. Ta má výhodu v tom, že nemá tolik vedlejších účinků, které pacientům velmi znepříjemňují život. Navíc působí pozitivně i na samotnou léčbu.

Problém je ale v ceně léku Lartruvo. Jeho jedna dávka stojí více než 140 tisíc korun. A Všeobecná zdravotní pojišťovna, u které je Miroslav Červenka pojištěný, ji odmítla hradit. Nepomohlo ani odvolání, které jeho lékařka podala.

Lartruvo totiž zatím nebyl zařazen do systému úhrad z veřejného pojištění. Přesto i v takovém případě může pojišťovna udělat výjimku. Tu ale odmítla udělat.

„Povolení úhrady je možné, pouze když je doloženo, že žádaná léčba je jedinou možností zdravotní péče, což v tomto případě doloženo nebylo,“ píše se v rozhodnutí o zamítnutí, pod kterým je podepsaná revizní lékařka pojišťovny Anne Blažková. Stejnou argumentaci pak použila pojišťovna i v odůvodnění zamítnutí odvolání.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny se k odmítnutí léčby Miroslava Červenky více vyjadřovat nechtěl.

„Máte-li k dispozici rozhodnutí o zamítnutí i rozhodnutí o odvolání, pak máte k dispozici i zdůvodnění, o které VZP své stanovisko opírá,“ uvedl ve stručné odpovědi na dotaz Deníku mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Miroslavu Červenkovi přitom léčba Lartruvem zabírá. Primární nádor se začal zapouzdřovat a začaly ustupovat i metastáze. Není ale jasné, zda jde přímo o účinek biologické léčby, nebo o kombinaci klasické chemoterapie a biologické léčby.

Podle svých slov se ale Miroslav Červenka cítí nyní, po několika dávkách biologické léčby, o poznání lépe. Vzdát se jí proto nechce, rodina ji ale musí platit ze svého.

„Doposud nás to stálo více než 700 tisíc korun. V Praze si tento lék nyní platí další dva lidé,“ říká Miroslav Červenka starší, otec nemocného tatínka desetiměsíční dcery.

Rodina Miroslava Červenky se ale nechce vzdát. Proti zamítnutí odvolání se již není možné odvolat, zvažuje ale jiné právní kroky. Přitom v boji s touto zákeřnou nemocí je čas jednou z rozhodujících věcí.

Současně se také podivuje nad odměnou ředitele VZP Zdeňka Kabátka. Tomu přiřkla správní rada pojišťovny odměnu ve výši 1,3 milionu a zdůvodnila to hospodářským výsledkem pojišťovny v loňském roce. V tom hospodařila VZP s přebytkem 2,6 miliardy.

Placení za drahý lék je pro rodinu čím dál složitější. Miroslav Červenka proto dal vzniknout webovým stránkám právonaléčbu.cz, kde popisuje svůj životní příběh i léčbu Lartruvem.

Spustil také facebookové stránky, kde popisuje nejen svůj boj s nemocí, ale také s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Na webových stránkách i na sociální síti facebook zveřejnil číslo transparentního účtu, na který mu lidé mohou přispět na léčbu velmi drahým lékem.

Příspěvky je možné posílat na konto u Fio banky 2401181606/2010. V pátek odpoledne se na kontě sešlo téměř 120 tisíc korun.

Ze vzkazů, které lidé k darům připojují, je vidět, že peníze posílají přátelé i neznámí lidé, které již Mirkův příběh zveřejněný na internetu oslovil.

Dárci mu přejí hodně štěstí a úspěšnou léčbu, někteří jej oslovují i jeho skautskou přezdívkou.

Pomoc MirkoviMiroslavu Červenkovi může s jeho nákladnou léčbou pomoci kdokoliv prostřednictvím transparentního účtu 2401181606/2010.