Dvaatřicetiletá paní Vanda (její celé jméno a kontakt má redakce Dotyku k dispozici), matka dvou dětí a pacientka soukromé ostravské kliniky Silesia Medical, se rozhodla pro zavedení nitroděložního tělíska Mirena, které je na lékařský předpis.

Video k aplikaci tělíska najdete na konci článku.

„Jsem pacientkou jednoho z lékařů na soukromé klinice Silesia Medical v Ostravě-Porubě. Šla jsem si vyzvednout recept na nitroděložní tělísko Mirena. Na recepci nebyl, že si mám počkat. Za chvíli přišel MUDr. Radomír Ichnovský, který ale není mým ošetřujícím lékařem. Přicházel s naštvaným obličejem a s arogancí v hlase mě pozval do ordinace. Ptal se, proč chci recept, proč si nekoupím tělísko přímo u nich. Jestli ho seženu někde levněji," popisuje nepříjemnou situaci paní Vanda.

„V Silesii mi nitroděložní tělísko Mirena nabídli za 6800 korun. Zjistila jsem, že samotné tělísko prodávají v lékárně za čtyři tisíce," říká paní Vanda. Což podle zjištění Dotyku můžeme potvrdit.

JAK JE TO S APLIKACÍ?

Lékař Ichnovský ženě sdělil, že i kdyby si tělísko přinesla za lepší cenu, stejně ještě zaplatí za jeho aplikaci. „Původně zavedení mělo stát 400 korun, najednou to byly tři tisíce," říká paní Vanda.

„Tělísko Mirena celé komplet, včetně zavedení, stojí sedm tisíc, když si přinesete své tělísko, zaplatíte za zavedení se všemi administrativními poplatky 2950 korun," uvedl Radomír Ichnovský ze Silesia Medical na dotaz.

„Pro mě to bylo celé prostě drahé, navíc když vím, že v nemocnici aplikaci dělají zadarmo. Což jsem lékaři také řekla. Popuzený doktor Ichnovský mě poslal do nemocnice s tím, že prý si tam můžu rovnou zůstat...," popisuje paní Vanda. A taky tak udělala.

VÝKON HRAZENÝ POJIŠŤOVNOU

Jak je to například ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě? „Možnost zavedení nitroděložního tělíska v našich ambulancích existuje. Pokud pacientka navštěvuje některou z našich specializovaných ambulancí, je možno se v rámci péče a průběžných kontrol s ošetřujícím lékařem dohodnout na tomto zákroku. Samotné tělísko si pacientka pořizuje sama na základě žádanky (jedná se o zdravotnický prostředek s doplatkem). Zavedení tělíska je následně výkon hrazený zdravotní pojišťovnou," uvedl mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný.

„V nemocnici mě vzali ihned bez čekání...," usmívá se paní Vanda. A dodává: „Snad můj příběh bude varováním pro ostatní ženy, že nemusejí v soukromém zařízení platit jako mourovaté, aby dostaly to, co potřebují."

VIDEO K TÉMATU

Zdroj: Youtube