Alpy tě ohromí, Karle, ale tohle? Tohle tě dojme. To není země, to je zahrádka, rozplývá se nad českou krajinou Rudolf Hrušínský coby lékař Skružný ve filmu Vesničko má středisková.

Českými luhy a háji se i tři desítky let po premiéře snímku kochá značný počet lidí. Třináct procent Čechů dokonce vyráží do přírody, aby přenocovali pod širákem, vyplývá z průzkumu agentury SANEP pro Deník. Sedmnáct procent respondentů pak tráví dovolenou pod stanem.

Rostoucí zájem hostů tak zaznamenávají tuzemské kempy. Loni do nich přijelo 1,1 milionu lidí. A letošek zřejmě bude – alespoň podle čísel za první pololetí – ještě o něco lepší.

„Kempy přivítaly na začátku letní sezony o 21,2 procenta více hostů než vloni,“ uvedli k číslům za duben až červen experti na cestovní ruch z Českého statistického úřadu.

Naprostá většina z hostů jsou přirozeně Češi.

Z cizinců pak v tuzemských kempech nejčastěji narazíte na Němce (loni jich přijelo skoro 47 tisíc). Druhých Nizozemců i třetích Poláků v nich přespalo přes 18 tisíc.

S jednou zemí má ale Česko značně nevyváženou bilanci: zatímco do Chorvatska k moři (často i pod stany) míří každoročně přes 700 tisíc našinců, Chorvatů k nám loni přijelo 53 tisíc. V kempech se ubytovalo jen čtyřiapadesát z nich.