Altavista

Je ironií osudu, že kdysi oblíbený internetový vyhledávač Altavista zmizel z mapy světa právě kvůli rozhodnutí dříve jeho konkurenta Yahoo!, který se jej nakonec zmocnil. K uzavření dnes často přezdívaného „Googlu svých časů" (v té době ale Google ještě neexistoval) došlo přesně před třemi lety, tedy v červenci 2013.

On-line vyhledávač spustil své služby už v prosinci 1995 a hned indexoval až 20 milionů webů. I když dnes se webové stránky na celé síti počítají minimálně na desítky miliard, tehdy to bylo opravdu vysoké číslo. Jeho konkurenti jako Lycos nebo Excite & InfoSeek byli v té době schopni dosáhnout sotva na desetinové výsledky.

Netscape

Internetové prohlížeče spatřily světlo světa na začátku devadesátých let. Jedním z prvních byl Netscape Navigator vyvinutý firmou Netscape Communications. Prohlížeč v polovině 90. let minulého století využívalo přes 90 procent uživatelů, kteří již brouzdali po internetu. Jenže poměry se velmi rychle změnily. Se svým Internet Explorerem totiž nastoupil Microsoft a vznikla vůbec první válka prohlížečů, jakou svět zažil. Podíl prohlížeče Netscape se velmi rychle snižoval, v roce 1998 přišla akvizice firmy od AOL (kterého dnes vlastní Verizon), do toho několik zdržení ve vývoji a v roce 2006 se podíl Netscapu na poli prohlížečů propadl pod jedno procento. V roce 2008 pak byl oznámen konec jeho podpory. Z Netscapu se ale odštěpil dnes oblíbený vyhledávač Mozilla (Firefox) založený na open-source (otevřeném kódu). Netscape, který nás poprvé zavedl na internet, to ale již má spočítané.

Motorola

I značka prvního výrobce přenosného (mobilního) telefonu na světě Motorola odchází z tohoto světa. Průkopník na poli bezdrátových technologií byl na vrcholu své slávy v druhé polovině 90. let minulého století. Mnozí z nás si jistě pamatují charakteristické a oblíbené vyklápěcí mobilní telefony. Od přelomu tisíciletí ale sláva značky začala upadat, a tak se ji chopil Google. Ten ji ale v roce 2014 prodal čínskému výrobci elektroniky Lenovo. Firma na počátku roku oznámila, že ještě letos z telefonů Motorola zmizí její tradiční název. Ale ne úplně. Používat se bude jen první polovina slova, tedy „Moto".

Blockbuster

Zakladatel služby pro streaming videa Netflix Reed Hastings už v roce 2000 přišel za ředitelem amerického řetězce videopůjčoven Blockbuster Johnem Antiocem, kterému nabídl partnerství. Blockbuster byl ale tehdy na výsluní – vykazovala silné zisky, měl tisíce provozoven po celých Spojených státech a miliony uživatelů, kteří si u něj půjčovali filmy či videohry. Netflix byl teprve u zrodu a často nepochopený, proto jej Antioco odmítl.

Za deset let ale bylo vše jinak. Blockbuster vlivem velkých ztrát vyhlásil v roce 2010 bankrot, Netflix naopak prosperoval. Řetězec videopůjčoven se ještě snažila oživit skupina Dish Network, ale po třech letech své snahy vzdala. Uzavřela kamenné videopůjčovny, ale úplný konec značky to přece jen neznamenalo. Ta se nyní snaží prosadit v segmentu on-demand videí (videa poskytnutá on-line na vyžádání), čímž konkuruje právě Netflixu.

Sony Ericsson

Dlouholeté partnerství firem Sony a Ericsson je již také minulostí, jakožto i stejnojmenná značka. V roce 2011 Sony oznámilo, že odkupuje svého partnera za více než jednu miliardu eur. Ke změně názvu na Sony Mobile Communications došlo v roce 2012 poté, co změnu povolily regulatorní úřady. Sony se k tomuto kroku rozhodlo kvůli lepšímu spojení svých elektronických produktů (počítače, televize, mobily, tablety...) s jednotnou značkou Sony.

Napster

Americká peer-to-peer služba založená v roce 1999 Seanem Parkerem a Shawnem Fanningem zcela změnila tradiční hudební průmysl. Její uživatelé si přes její rozhraní totiž mohli vzájemně od sebe stahovat hudbu ve formátu MP3, aniž by za ni museli platit. Služba se samozřejmě stala trnem v oku umělců z řad zpěváků, hudebních skupin a také samotných vydavatelství, kterým utíkali peníze z prodeje hudby. Napster tak měl krátkého trvání. V roce 2001 byla jeho činnost soudem zakázána v podobě, v jaké jsme ho znali.

Značka fungovala ještě deset let poté, ale už na bázi placení za možnost stahování muziky, což značně omezilo její počty uživatelů. V roce 2011 službu koupila firma Rhapsody patřící pod americký řetězec BestBuy, aby ji krátce na to zavřela. Nebyl to překvapující krok. Během doby totiž vzniklo mnoho služeb pro on-line poslech hudby typu Spotify a Napster nebyl schopen přijít s ničím inovativním.

Compaq

Prodejce IT techniky Compaq si jistě mnozí z nás vybaví. V 80. a 90. letech minulého století byl vůbec největším prodejcem počítačů na světě. V roce 2002 ale přišlo spojení s Hewlett-Packard (dnes jen HP) a byl konec. Zní to jako krátký příběh, a také tomu tak vlastně bylo. Compaq existoval jen dvě dekády (1982–2002), pak firma podlehla snaze tehdejší ředitelky HP Carly Fiorinové ukousnout pro její společnost co největší podíl na trhu.

Kodak

Výrobce fotoaparátů Kodak sice jako první na světě přišel s digitální zrcadlovkou, dobu digitalizace fotoaparátů ale prospal. I proto byl nucený na začátku roku 2012 po 132 letech vyhlásit bankrot. Firma ukončila výrobu a za několik miliard dolarů rozprodala své patenty firmám jako Google, Apple nebo Microsoft.

McAfee

Antivirový program McAfee vyvinul na konci 80. let minulého století programátor a „rebel" John McAfee, který byl znám svými drogovými i jinými excesy. To mu ale nezabránilo v tom, aby si udržel pověst technologické legendy.

I když software McAfee nikdy nebyl považován za dobrý antivirový program (byl konkurentem původem českých AVG a AVAST), dokázal se dostat do zájmu Microsoftu. Ten jej začal předinstalovaný nabízet ve svém operačním systému Windows. V roce 2011 ale software koupil za necelých osm miliard dolarů další technologický gigant Intel, což byl začátek konce jeho názvu. John McAfee nemá dlouhá léta s programem co dočinění, Intelu se pak název nehodil do jeho produktových řad. A tak bylo logické, že v roce 2012 přišlo rozhodnutí, že se název McAfee změní na Intel Security.

Nokia

Původem finského výrobce telefonů Nokia zařazujeme až na konec. Po roce 2014 to totiž vypadalo, že její telefony naprosto zmizí z trhu. Vše vypadalo bledě, když divizi výroby telefonů odkoupil Microsoft a novým chytrým telefonům nechal jen název Lumia. Nyní je ale vše jinak a telefony značky Nokia mohou opět zaplavit trh. V květnu totiž přišla zpráva, že licenci na produkci telefonů koupila firma HMD Global a samotnou výrobu chytrých telefonů i tabletů rozjedou továrny tchajwanského výrobce elektroniky Foxconn.