Ubytovací platforma Airb'n'b, která byla nedávno sesazená z pozice třetího nejhodnotnějšího startupu světa, otevírá nové kolo financování a zřejmě se chystá i na prodej akcií firmy, jež drží samotní zaměstnanci, informoval ve středu deník Wall Street Journal.

Společnost se sídlem v americkém San Francisku plánuje zmíněnými kroky navýšit své doposud získané investice o půl až jednu miliardu dolarů. K penězům by ji mělo pomoct více než šest strategických investorů, řekli pro Wall Street Journal lidé, kteří jsou s plány Airb'n'b obeznámeni, ale přáli si zůstat v anonymitě. Pokud by k transakci opravdu došlo, hodnota startupu by vyšplhala ze současných 25,5 miliardy dolarů k 30 miliardám.

Mimo toto financování se navíc někteří investoři zajímají i o zaměstnanecké akcie firmy v hodnotě až 200 milionů dolarů.

Odložení IPO

„Airb'n'b připravil tento dvojitý obchod kvůli tomu, aby se odprostil od tlaku jít na burzu," píší Wall Street Journal. Startup, který je aktivní ve 191 zemích světa a nabízí ubytování ve více než 34 000 městech po celém světě, by novým kolem financování získal peníze na další agresivní expanzi a zaměstnanci by zase díky prodejem svých akcií byli odměněni, aniž by to samotné Airb'n'b něco stálo. Firma by si tak mohla snáz udržet klíčové zaměstnance. Firma má v současné době zhruba 2500 zaměstnanců a více než 500 je jich v současné době oprávněna s akciemi nakládat, tedy je prodat.

„Airb'n'b už vybralo investory a očekává, že oba obchody uzavře ještě toto léto," napsal Wall Street Journal.

Airb'n'b již od investorů dohromady získalo 2,3 miliardy dolarů.

Přetahovaná

Airb'n'b již od investorů dohromady získalo 2,3 miliardy dolarů, přičemž poslední kolo financování proběhlo před rokem v červnu. Hodnota startupu se nyní pohybuje na 25,5 miliardy dolarů a dlouho mu patřila třetí příčka mezi nelépe ocěněnými startupy světa. Před ním se nachází Uber s 68 miliardami dolarů a čínské Xiaomi s 46 miliardami.

Jenže v polovině června hodnotu Airb'n'b přeskočilo čínské Didi, které ohlásilo uzavření dalšího kola investice, při kterém získalo celkem 7,3 miliardy dolarů. Jeho hodnota se tak rázem posunula na 28 miliard dolarů. Didi je přitom konkurentem Uberu. A tento čínský startup zaujal dokonce i Apple, který do něj také vložil prostředky, přesně miliardu dolarů. Na Didi je nejlákavější zejména čínský trh s téměř 1,4 miliardy obyvatel, který má logicky obrovský potenciál.

Fokus na výsledky

Ale zpět k ubytovací platformě Airb'n'b, v které má peníze i známý fond Andreesen Horowitz. Ta dle WSJ loni vykázala ztrátu ve výši 150 milionů dolarů. Při agresivní expanzi se ale není čemu divit. Obchodní model firmy se zakládá na provizi z každé transakce, tedy z každého realizovaného přenocování domluveného mezi uživateli sítě. Jenže růst působení nemusí trvat věčně, objevují se totiž jisté překážky.

Tabulka: Nejhodnotnější startupy světa

Startup Hodnota v mld. USD
Uber 68
Xiaomi 46
Didi 28
Airb'n'b 25,5

Zdroj: WSJ

Ve jménu regulace

Ubytovací platforma se čím dál častěji dostává - podobně jako například taxi platforma Uber – do hledáčku úředníků. Už v květnu zakázal německý Berlín krátkodobě pronajímat celé byty pod pokutou až 100 tisíc eur pro hostitele. „Nedávno se k němu přidaly Rejkjavík a New York," informoval zpravodajský server Fusion.net. V New Yorku má od července platit nařízení, které zakazuje krátkodobě pronajímat celé byty či domy pod pokutou 1000 dolarů. Důvodem jsou spekulanti, kteří v metropoli skupují byty a pak je výhodně pronajímají právě přes tuto platformu.

Ubytovací platforma se čím dál častěji dostává – podobně jako například taxi platforma Uber – do hledáčku úředníků.

A co víc, regulace udeřila i v domovském městě Airb'n'b, v San Francisku. Tam před dvěma týdny schválila městská rada nařízení, dle kterého se musí všichni hostitelé platformy registrovat. Pokud tak neučiní, Airb'n'b za každého neregistrovaného bude platit pokutu 1000 dolarů za den. Firma se ale proti tomuto nařízení ohradila, když v pondělí podala k soudu žalobu.

„Žaloba tvrdí, že rada porušuje Communications Decency Act, tedy federální zákon, který zakazuje vládě, aby činila webové služby zodpovědné za obsah, který publikují jejich uživatelé," napsal server Travel Market Report.

Uvidíme, jaká tvrdá regulace na Airb'n'b dopadne a kde všude se začnou úředníci probouzet. Investoři si s tím ale, zdá se, prozatím hlavu příliš nelámou.