Zdá se, že Češi jsou u barev konzervativní. Za 11 měsíců tohoto roku si koupili nejvíce bílých aut, které tvoří téměř třetinu trhu. Čtvrtina vozů v Česku měla šedou barvu. Pak se už objevují zajímavější odstíny, jako modrá s 15 procenty a červená s 12. Nutno ale podotknout, že SDA, které statistiky zpracovává, neregistruje stříbrnou. Ta zřejmě spadá pod šedou.

SDA zkoumá barvy aut od roku 2010. Podle statistik se zdá, že chuť Čechů k barvám je poměrně neměnná. V roce 2013 bylo pořadí nejoblíbenějších barev stejné jako letos, jen s nižším podílem na trhu. Bílá s 27 procenty, šedá se 14 a modrá s 13 procenty. Před osmi lety pak kralovala šedá s pětinou trhu, následovaná překvapivě červenou a modrou.

I přes zájem o obyčejné odstíny najdete značky, u kterých se tradičně drží výraznější barvy. V Česku například platí, že nejoblíbenějším lakem pro ferrari je červený. Se stejnou barvou jezdí nejvíc alfa romeo a překvapivě i mitsubishi.

Škoda, že se zapomíná na barvy jako je oranžová nebo zelená. Žádná značka tyto odstíny nemá zastoupené jako nejprodávanější. Přesto víme, že ze všech oranžových aut přibylo nejvíc dacií (1168 kusů) a Kia na silnice poslala nejvíc zelených vozů. Bylo jich 50.

Prohlédněte si přiloženou fotogalerii, ve které zjistíte, jaká barva je nejoblíbenější u každé značky. Jak je na tom ta vaše?