Britská automobilka Bentley slaví 100 let od svého založení. To není nic neobvyklého, v této době se kulatiny týkají více výrobců. Z davu ale Britové rozhodně vystoupí svou publikací připravenou právě pro toto slavné výročí. Jedno je jisté: rozhodně není zaměřena na plebs.

Kniha se jmenuje The Bentley Centenary Opus a má 800 stran detailních materiálů, obrázků a údajů, které jsou pro okřídlené B tak důležité. Jde ale spíš o sběratelský předmět než o počtení jako takové. Kniha totiž vznikne celkem ve třech různě drahých provedení.

Všechny verze knihy mají logo, které známe z vozů značky. Základem je Centenary Edition, u které dostane majitel na výběr ze čtyř odstínů koženého obalu, který samozřejmě pochází z vozů Bentley. Vznikne 500 kusů.

V kůži i hliníkovém obalu

Exkluzivnější je pak varianta Mulliner Edition ve 100 zhotoveních, kde je na výběr ze 17 odstínů kůže. Majitel dostane navíc ručně broušený hliníkový obal, jehož vnitřek je vyložen gumou z levé přední pneumatiky závodního stroje Bentley Speed 8, který v roce 2003 vyhrál závod v Le Mans (jak dekadentní!).

Majitelé mají navíc nárok na prohlídku továrny a noc s pětihvězdičkovém zařízení Hotel Cafe Royal v Londýně. K tomu dostanou ještě vlastní stránky v knize, kde se mohou nechat profesionálním fotografem zvěčnit se svým vozem a tím se stanou neodmyslitelnou součástí historie značky (jak romantické!).

Vrcholem je ale varianta nazvaná Carat Edition. Ta má obal osázený diamanty. Vznikne jen v sedmi vydáních a každé z nich vyjde v přepočtu na šest milionů korun. To je docela dost za knihu, i když váží celých 30 kilogramů. Nicméně zřejmě díky tomu půjde i o nejdražší knihu o autech na světě.