V kancelářích společnosti Home Credit mají sice klimatizaci, přesto se rozhodli zaměstnancům tropické dny ještě zpříjemnit. „Každý z nich dostane kopeček zmrzliny zdarma,“ uvedla mluvčí společnosti Nela Maťašeje.

Opatření proti přehřátí dělníků zavedli v kuřimských slévárnách. Slévači dostávají speciální iontové nápoje, které do těla vrací vypocené minerály.

„V provozu je takzvaný limobar, díky němuž mají naši lidé neustálý přístup k vychlazené sodovce. V neposlední řadě prodlužujeme délku obědových a bezpečnostních přestávek,“ uvedl ředitel pro lidské zdroje Radim Vojkovský. Teploty v tavírně kovů sahají často až k šedesáti stupňům.

Před vedrem a přehřátím chrání zákazníky zaměstnanci brněnské restaurace Piazza na náměstí Svobody. Na letní zahrádce je kropí studenou vodou. „Máme speciální rozprašovače umístěné v konstrukci přístřešku. Můžeme nastavit intenzitu i intervaly osvěžování,“ informoval číšník David Komenda.

Návštěvníci restaurace tento systém většinou vítají. „Vždy se ale najde někdo, koho rozprašovače nepříjemně překvapí,“ dodává Komenda.

Horké počasí trápí i lidi v jejich domovech. Nejhůř na tom jsou ti z podkrovních bytů. „Je důležité větrat přes noc a ve dne co nejvíc zastínit okna. K výměně vzduchu hodně pomůže i obyčejný větrák. Samozřejmě lidé nesmí zapomínat hodně pít,“ poradila praktická lékařka Michaela Koukalová, podle které ochladí také vlažná sprcha.

Někteří lidé před tropickým vedrem utíkají pryč z města. Hlavně na večer, kdy jim vysoké teploty brání ve spánku. „Bydlím v Brně, ale v těchto dnech jezdím každý den přespávat na blízkou chatu. Je tam mnohem příjemněji, protože stojí přímo u rybníka,“ sdělil Martin Fabiánek.

V tropickém počasí je důležité omezit fyzickou aktivitu, pití alkoholu a přeslazených limonád. „Doporučuji jíst lehčí jídla, jako jsou saláty nebo ovoce,“ dodává Koukalová. Nižší teploty můžou lidé podle meteorologů očekávat na začátku příštího týdne.

I když většinu Jihomoravanů vlna tropických veder z posledních dní trápí, najdou se i takoví, kteří mohou být spokojení. Patří mezi ně mimo jiné prodejci klimatizací a ventilátorů. „Klimatizací jsme prodali o desetinu více než loni,“ připustil mluvčí internetového obchodu Mall.cz Jan Řezáč.

Zvýšený zájem potvrdil jednatel firmy Topr klima Richard Vytopil. „Lidé si klimatizace kupují více. Nejen kvůli teplotám, ale i díky tomu, že jsou levnější. V současnosti jsou ve většině domácností běžné asi jako kávovar,“ zmínil.

Podle obchodníků je v současnosti situace lepší než před dvěma lety, kdy při vedrech lidé klimatizace vykoupili. Nyní je koupí bez problémů. „Neměli jsme co montovat. Teď vše zvládáme v pořádku, klimatizací je dost,“ řekl Vytopil.

Od pořízení klimatizace do montáže si lidé počkají přibližně týden. „Záleží na tom, jakou si vyberou firmu i kolik dalších lidí klimatizaci zrovna chce,“ vysvětlil Vytopil.

Dostatek je letos i ventilátorů, které předloni také na pultech obchodů nebyly. Lidé si je kupují hlavně, když vedra najednou udeří. „Jinak se ale v současnosti shánějí spíše po klimatizacích,“ dodal Řezáč z Mall.cz.