Od roku 1965, vždy na přelomu února a března, vždy v sobotu ráno zveřejňuje Warren Buffett svůj výroční dopis akcionářům investiční společnosti Berkshire Hathaway.
Bez nadsázky jde o nejanalyzovanější finanční newsletter na světě, bezprostředně po zveřejnění jej interpretují noviny a finanční servery od USA po Austrálii.

Buffett píše dopis sám, v jednoduchých odstavcích, prastarým fontem a v podstatě bez obrázků a grafů, jen sem tam nějaká ta tabulka probleskne.
A co si tedy lze od Věštce z Omahy vzít:

1. Přiznává chyby

Řadí se k těm, kteří vybudovali svá impéria od nuly. Podobně jako John D. Rockefeller (Standard Oil Company) nebo Steve Jobs (Apple). Přesto ukazuje pokoru: „Udělal jsem některé hloupé nákupy a zaplatil za goodwill společností, které jsme později museli odepsat," přiznal Buffett.

A stále o sobě pochybuje: „Možná jsem s nákupem akcií IBM vážně udělal chybu."

2. Chválí své manažery, zaměstnance i akcionáře

Pro pochvalu nejde daleko: „Tuhle společnost vede úžasný ředitel, ve svém oboru je to opravdový Leonardo da Vinci."
Nebo: „Tak tuhle společnost doporučil k nákupu Todd. Byl to úžasný tah, že jsme ho najali."

A o 25 zaměstnancích z ústředí Berkshire? „Nikoho z nich bych nedokázal postrádat. Vysoká efektivita Bershire existuje jen díky těmto fantastickým manažerům, kteří firmu udržují v disciplinovaném chodu."

Pro akcionáře: „Nikdo pro nás není důležitější než investor s omezenými prostředky, který nám svěřil podstatnou část svých úspor!"

3. Pracuje v nerozlučném tandemu

Vše rozhoduje s partnerem, viceprezidentem společnosti, Charliem Mungerem.

„Data jsme se rozhodli takto upravit. Charlie a já věříme, že takhle lépe než podle pravidel účetnictví GAAP odrážejí naše skutečné zisky a náklady."

Mimochodem, spojení „Charlie and I" se v dopisech vyskytuje maximálně ob stránku.

Investiční skupina Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta ovládá více než 80 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, například v největším světovém výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola. Za první čtvrtletí 2016 vykázala podle agentury Reuters čistý zisk ve výši 5,59 miliardy dolarů. Provozní zisk pak meziročně klesl o 12 procent na 3,74 mld. USD kvůli slabým výsledkům železničních a pojišťovacích aktivit, tržby pak meziročně vzrostly o 8 procent na 52,4 miliardy USD.

4. Posiluje étos výbornými výsledky

„Rok 2015 jsme zakončili s tržním podílem 11,4 procenta ve srovnání s 2,5 procenta v roce 1995," říká například o „své" pojišťovně GEICO.
Chybí typický korporátní balast, výmluvy, mlžení o číslech. Místo toho používá směs logiky (čísel), étosu („naše zkušenosti") i patosu („přijďte i se svými dětmi").

Desatero investičních rad Warrena Buffetta jsme vám představili v Dotyku BYZNYS č. 33/2015.

5. Personifikuje svoji společnost symboly

Buffett dávno pochopil, že třeba milé zvířátko v reklamě dokáže společnost zosobnit a prodat klientům.
Dělá si legraci z ještěrky, která v jeho reklamách neustále mluví o pojištění (ještěrka, anglicky gecko, je slovní hříčkou s názvem pojišťovny Geico).

Co říká Buffett o reklamě na Geico

Zdroj: Youtube

¨

Zdroj: YouTube.com

6. Dává financím lidský rozměr

„Heinz se mimochodem loni spojil s Kraftem, takže teď máme v portfoliu kečup, hořčici a Kraft dělá ty své vynikající hotdogy Oscar Mayer. Přiveďte na valnou hromadu i děti, hotdogové Oscary se tam budou prodávat na stáncích!"

7. Staví na první místo selský rozum

Například o odvozených cenných papírech (derivátech) říká: „Za problémy trhu stálo přeprodávání hypoték a na nich postavených cenných papírů institucím. Když Wall Street začne inovovat, mějte se na pozoru!"

GRAF: Vývoj akcií Berkshire Hathaway

8. Je nezměrný optimista

„240 let bylo chybou sázet proti Americe. A ani teď není čas s tím začínat!" tvrdí legendární investor.

9. Používá metafory a přirovnání

„Risk management? Ten má většina pojišťoven na háku. Ale v Berkshire to je náboženství."

10. Půjčuje své dvě sestry. Vážně!

Humor je kořením života. Warren Buffett v předmluvě ke knize Plain English Handbook píše: „Když sepisuji výroční zprávu, představuji si, že mluvím na své dvě sestry. Až budete psát, také si někoho představte. A že nemáte sourozence? Tak si na chvíli vypůjčte ty moje. Začněte svůj dopis oslovením: „Drahá Doris a Bertie!" tvrdí investor.

Tento článek původně vyšel na Investičním webu.