Ruský podnikatel Lukman Lukmanov chtěl zdevastovaný zámek srovnat se zemí a postavit tu své rodinné sídlo. Loni ale město Březová u Sokolova od něj koupilo objekt zpět a chce pro něj najít smysluplné využití. Plány nicméně Lukmanov měl, s pracemi dokonce i začal, po čase však pracovní ruch ustal a zámeček chátral dál.

„Protože nám nebyl lhostejný stávající stav budov, koupili jsme za nemalé peníze vloni na podzim zámek zpět. Nevnímáme to jako podnikatelský byznys, spíš jako společenskou váhu a potřebu pro budoucnost. Jsem plně přesvědčen, že ji má Kostelní Bříza před sebou,“ uvedl Miroslav Bouda, starosta Březové, jejíž je Kostelní Bříza integrovanou vsí.

Navíc k zámku patří i řada navazujících pozemků. V současné době je tedy zámek i s parkem ve vlastnictví obce a vznikla pracovní skupina urbanistů, projektantů a památkářů, jejímž cílem je najít další smysl jeho využití.

Jaké se tedy teď objevují směry? „Mělo by to navazovat na fenomén takzvaných zaniklých vsí. Jsou různé představy, jak park dál rozšířit, část pozemků by se měla využít pro venkovské bydlení. Co se týče zříceniny zámku, tam už bohužel zbyly jen obvodové zdi, ale jeví se velmi reálné, že by tam mohlo vzniknout jakési výstavní a kulturní místo s částečným zastřešením a zafixováním zdí,“ nastínil starosta.

Některé budovy, které patřily k zámku, jsou částečně opravené, město by rádo dokončilo opravy tak, aby objekty mohly sloužit veřejnosti ve vztahu právě k návštěvě okolí, tedy tzv. fenoménu zaniklých vsí. Provedlo i terénní úpravy ve dvoře a teď se bude snažit získat na další úpravy dotaci.

„Ale určitě nechceme jít cestou špičkového sanatoria nebo zahraničního investora. Spíš to vnímáme jako rozšíření prostředí ve vztahu k parku a zaniklým vsím,“ slibuje starosta Bouda.

Barokní zámek Kostelní Bříza
Raně barokní stavbu nechal postavit rytíř Jan Václav Turba v roce 1767, podle jiných informací však byl pouze přestavěn původní objekt, který zde stál již v 15. století. V padesátých letech 20. století působila v prostorách zámku Vojenská zemědělská učňovská škola, až do roku 1956. V roce 2007 byl zámeček na návrh tehdejšího majitele Lukmana Lukmanova vyškrtnut ze seznamu kulturních památek. V roce 2017 se vrátil do majetku obce.