STRV, Skypicker nebo třeba Fripito. To jsou názvy několika mladých firem, které začínaly s podnikáním v Česku, nicméně svůj „zlatý důl" našly v USA. Jejich společným jmenovatelem jsou moderní technologie, které se především zaměřují na mobilní aplikace.

Aby podobné „zlaté doly" našly i další začínající firmy, připravuje pro tento podzim Asociace malých a středních podniků (AMSP ČR) projekt na podporu startupů přímo v USA.

Jde částečně o obdobu již fungujícího projektu Meohub, kdy několik vybraných firem získá zázemí a podporu pro průnik a expanzi na americkém trhu přímo v New Yorku. „Jedná se o hlavní město světového byznysu, tamní firmy intenzivně poptávají startupy, české firmy mají velmi dobrý znalostní potenciál," říká šéf AMSP Karel Havlíček.

Na rozdíl od Meohubu, který podporuje již zavedené firmy, chce nový projekt podpořit vysloveně začínají firmy.

Start projektu by měl přijít letos na podzim. „Předpokládám, že v listopadu budeme vědět jména firem, hodně záleží na kvalitě projektů a připravenosti podnikatelů přežít v NYC," dodává Havlíček, podle něhož by mělo být vybráno zhruba 5 firem.

Státní podpora

Asociace spolupracuje se státní agenturou CzechInvest na první části projektu, kdy by měly být vybrané firmy umístěny do inkubátoru v New Yorku. „Ve druhé fázi budeme s těmito firmami pracovat čistě na bázi privátního kapitálu," vysvětluje Havlíček.

Obory, z nichž budou firmy vybrány

datová analytika, big data, kyberbezpečnost, fintech/bankovnictví, urbanizace měst - smart cities, čistá/obnovitelná energie, hardware (IoT, sensory, ..), digitální media, mobilní technologie, zdravotnické technologie

Právě soukromí investoři by se měli podílet na financování druhé fáze jednotlivých projektů, přičemž ze začátku by to měli být hlavně tuzemští investoři, ale partnerství bude asociace nabízet i americkým subjektům.

„Budeme úzce spolupracovat i s americkými skauty a budeme vybírat projekty o které je v současnosti v amerických korporacích zájem," říká šéf AMSP.
Na dotaz, zda již mají konkrétní jména amerických partnerů, odpovídá, že kvůli spolupráci s CzechInvestem musí vše být řádně vysoutěženo, což bude probíhat v průběhu září a října.

Startupový portál

Nejde o první spolupráci asociace a státní agentury. Již rok běží společně spuštěný portál CzechStartups.org, který sdružuje startupovou komunitu v Česku. Navíc agentura již v uplynulých letech podporovala mladé firmy prostřednictvím projektu CzechAccelerator.

„Náš projekt i inkubátor AMSP mají stejný cíl, tedy podporu českých startupů v New Yorku, počítáme samozřejmě se vzájemnou spoluprací, zejména co se týče vzájemného doplňování a návaznosti aktivit," říká Luboš Matějka, ředitel Odboru startupů v CzechInvestu.

Rozdíl mezi oběma podobnými projekty je v zásadě pouze ve financování, kdy AMSP chce pomáhat „lovem" soukromého kapitálu. I proto je spoluúčast samotných firem menší. Podle Havlíčka by se vybrané firmy měly finančně podílet zhruba 20 procenty. Oproti tomu spoluúčast u akcelerátoru CzechInvestu je místy vyšší. „Míra podpory se pohybuje od 50 do 100 procent," dodává Matějka.

Malý projekt

Podle Havlíčka by celý projekt neměl být magalomanskou akcí. „Půjde spíše o menší projekt, který není založen na kvantitě, ale na výběru dobrých firem, každá z nich obdrží kolem tří milionů korun," popisuje podrobnosti.

A dodává, že třetina této částky by měla jít od od CzechInvestu, další dva miliony pak AMSP zajistí od českých investorů.

Klíčovou roli pro asociaci vidí v tom, že bude především „aranžérem privátních zdrojů," jimiž mají být buď kapitálové fondy, nebo jednotliví investoři z řad středně velkých podnikatelů disponující volným kapitálem. Ti by měli pro vybrané firmy dát dohromady částku mezi 10 až 20 miliony korun.

„Jednáme i s bankovními domy ohledně celého finančního aranžmá a připravujeme kompletní právní koncept projektu," doplňuje Havlíček s tím, že v současné době je projekt naplánován v pětiletém horizontu.

Státní rizikový kapitál

Svůj díl podpory hodlá navíc přinést i ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Vláda tento týden schválila jeho nový program Rizikový kapitál, z něhož mají jít finance na rané fáze rozvoje menších podniků. Podle MPO by prostředky měly plynout z eurofondů v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK).

370 mil. Kč

by měla být maximální celková výše investic jednomu příjemci podpory v rámci nového programu Rizikový kapitál, který připravuje MPO.

„V programu je alokováno celkem 53 milionů eur ze zdrojů evropských strukturálních a investičních fondů, v rámci investic konečných příjemců by se však měl vždy podílet rovněž soukromý kapitál," uvedlo ministerstvo a dodalo, že celková výše investic jednomu příjemci podpory nepřevýší 370 mil. Kč.

Nicméně první příjemci peněz se jich dočkají až příští rok. „První projekty startupů se budou moci o podporu ucházet v průběhu roku 2017. Hodnotit se bude především tržní potenciál podnikatelských projektů," upřesnil František Kotrba, tiskový mluvčí ministerstva.