Miliardář z Hongkongu Peter Kwok si původně koupil zámeček Chateau Haut-Brisson v roce 1997 jen jako místo pro odpočinek, kde si jeho tři děti mohou cvičit francouzštinu. Nakonec ale skončil u vinařského řemesla, jak je v kraji zvykem.

Server věnující se vínu decanter.com doplnil, že v březnu tohoto roku koupil už šestou nemovitost obklopenou vinicemi a ve vinařské oblasti Bordeaux je považován za ikonu čínských investorů, jenž investoval v kraji jako první z daleké Říše středu.

Nevěděl jsem nic o tom, jak se dělá víno. Ale s koupí nemovitosti přišla i starost.

Produkce vína podle zemí

Země 2014 2015
Itálie 44, 229 49, 500
Francie 46, 804 47, 500
Španělsko 38, 211 37, 200
Spojené státy 22, 020 22, 140
Argentina 15, 197 13, 358

Pozn: V milionech hektolitrů, rok 2015 je odhad.
Zdroj: italianwinecentral.com

Je to o kvalitě půdy

„Nevěděl jsem nic o tom, jak se dělá víno. Ale s koupí nemovitosti přišla i starost o okolní vinice. Poměrně rychle jsem se naučil, že kvalita vína je určena kvalitou půdy. A Haut-Brisson není nejlepší," svěřil se novodobý vinař Kwok reportérovi agentury Bloomberg.
Zapálený vinař je předsedá firmě Citic Resources Holdings Limited, která je čtvrtou největší čínskou ropnou společností a spadá pod největší investiční čínskou skupinu Citic. Vlastní například luxusní hotely v Číně a Tibetu.
Postupně zjistil, že musí zaměstnat profesionály a začít se chovat jako francouzský vinař, aby s vínem uspěl. To znamená vytvořit prvotřídní podmínky pro pěstování vinné révy. Vlastní také pozemky v oblasti Pomerol a vytvořil skupinu, kterou nazývá Vignobles K, aby pomohl prodat víno ze svých vinic přes trh v Bordeaux.

Módní záležitost

Zájem investorů z Číny a Hongkongu stoupl po roce 2011 a vlastní na 130 vinařství. Tvrdí to Laurence Lemaire, autor knihy Le Vin, Le Rouge, La Chine. Podle něj většina nových vlastníků hledala spíše atraktivní historický zámeček v méně prestižních lokalitách pro pěstování vína. Produkci méně kvalitního vína pak prodávají především do Číny. Přitom z celkového počtu vinařství se jedná o zlomek, v oblasti je na 7 400 vinařství.

1,86 miliardy lahví

Tolik se v Číně prodalo v roce 2013 lahví s červeným vínem. Tím se stala Čína největším spotřebitelem červeného vína na světě. Zdroj: theguardian.com

Kwok je ale ambicióznější a snaží se také o produkci špičkového nápoje z této oblasti. Proto koupil pozemky v oblasti Pomerol, kde je vápencový podklad a proto půda produkuje kvalitní vína. Není ale jediným čínským vinařem v oblasti, který sází na kvalitu. Dalším je miliardář Pan Sutong, který koupil špičkové vinařství Chateau Le Bon Pasteur v roce 2013.
Posledním "vinařem" z daleké Asie se stal i Jack Ma, zakladatel obchodu Alibaba. Ten v únoru za 16 milionů dolarů koupil Chateau de Sours, vinařství s historií do 16. století v jihovýchodní oblasti Entre-Deux-Mers. Druhý nejbohatší Číňan plánuje velké investice do místních nemovitostí a vinných sklepů. A podle serveru decanter.com hodlá ze zámku vybudovat malé Versailles.

Ceny vína od roku 1993 vzrostly 12krát, zlato ve stejném období rostlo 3,6krát.

Lepší než zlato

Trh s vínem sice v letech 2011 až 2014 zažíval horší časy, dlouhodobě ale roste. Jak upozornily Financial Times (FT), za posledních deset let index Liv-ex 100, který zahrnuje 100 nejžádanějších vín na světě - včetně vín z Bordeaux, vykázal nárůst o 139 procent. Londýnský akciový index přitom vykázal růst o 41 procent.
A pokud se podíváme na srovnání s rokem 1993, kdy se začal zveřejňovat první měsíční index s víny, ceny vzrostly 12krát, přitom ve stejném období zlato rostlo 3,6krát.
Investice do drahých vín se ale musí brát jako střednědobá až dlouhodobá. "Musíte být trpělivý," vystihuje pohled na investice do vín Adam Brett-Smith, který obchoduje s víny pro firmu Corney&Barrow.

Jsme připraveni, dělat naše vína lépe a počítáme s dlouhou cestou.

Inspirace herečkou

Zakladatel největšího internetového obchodu Alibaba byl ke koupi vinařství inspirován herečkou a režisérkou Zhao "Vicky" Wei, která koupila vinařství Chateau Monlot v oblasti Saint-Émilion v roce 2011.
Wei společně s manželem investovala 400 milionů dolarů do filmového studia korporace Alibaba. Možná i proto se Ma rozhodl do svého portfólia zařadit i francouzské vinařství, protože tržby jeho internetového obchodu raketově rostou.
Podle odborníků na trh s vínem mají čínští multimilionáři velké ambice. "Jsme připraveni, dělat naše vína lépe a počítáme s dlouhou cestou," netají velké cíle guru čínských vinařů v oblasti Bordeaux Kwok.