Je to jev v českých poměrech nevídaný. Dceřiná společnost se vzbouřila proti mateřskému holdingu, který ji v minulosti zatížil vysokým dluhem a nevýhodnými smlouvami. Řeč je o aktuálním vývoji v kauze insolvence těžební společnosti OKD.

Za normálních okolností by mateřská společnost situaci řešila razantní personální čistkou a rebelie by rychle skončila. Jenže OKD se od května nachází v úpadku a hlavní slovo zde nyní má soudem vybraný insolvenční správce Lee Louda.

Také Louda má k nevýhodným smlouvám s mateřskou skupinou New World Resources (NWR) se sídlem v Nizozemsku výhrady. „Zcela jistě nelze vzít na lehkou váhu tvrzení dlužníka, že jej skupina NWR přinutila převzít zcela zásadní ručitelský závazek ve výši 10,5 miliardy Kč a poté nezabránila tomu, aby se OKD dostala do úpadkové situace,“ uvedl Lee Louda ve svém vyjádření ke Krajskému soudu v Ostravě.

Terčem kritiky jsou také vnitropodnikové půjčky. Mateřský holding NWR vnutil OKD půjčku s úrokem osm procent ročně, přičemž bankovní financování bylo v té době možné sehnat výrazně levněji. OKD tak zbytečně na úrocích platí až 600 milionů korun ročně.

Insolvenční správce a šéfové OKD rozehráli odvážnou hru s nejistým výsledkem, která však může vést k miliardovým úsporám. Finanční závazky k mateřskému holdingu chtějí zpochybnit.

Oficiální postoj vedení OKD je zatím zdrženlivější. „Stávající management inicioval zahájení forenzního šetření, které má mimo jiné velmi důkladně prověřit všechny vzájemné vazby mezi OKD a NWR. Z důvodu zajištění maximální objektivity jsme se rozhodli, že až do oficiálního vyhlášení výsledků šetření nebudeme komentovat vztahy mezi mateřskou firmou a OKD,“ uvedl mluvčí těžebního podniku Ivo Čelechovský.

Autor: OKD

Ze záznamů o průběhu insolvenčního řízení však lze vyčíst konkrétnější informace. Například nespokojenost manažerů OKD s podmínkami odběru energií od společnosti Veolia Průmyslové služby ČR. NWR totiž v polovině roku 2010 odprodalo energetické zdroje a sítě. Důlní podnik se stal závislým na externím dodavateli.

Jedná se o jedno z mnoha sporných rozhodnutí z doby, kdy OKD ovládali finančníci Zdeněk Bakala a Peter Kadas. Ti se z těžebního byznysu stáhli letos v březnu. Společnost musí dodnes dodavateli energií platit vysoké ceny, jež neodpovídají současné tržní realitě.

Působení bývalých vlastníků a šéfů těžební skupiny může mít i trestněprávní dohru. Útvar odhalování korupce a finanční kriminality začal prošetřovat podezření na porušení povinností při správě cizího majetku, kterého se měli dopustit bývalí – a možná i současní – členové představenstva a dozorčí rady OKD a mateřské NWR.

Sdružení Ad Hoc Group, za kterým stojí britské a americké fondy a které drží přes 60 procent akcií NWR i značnou část vydaných dluhopisů, zatím nechce situaci oficiálně komentovat. Podle informací portálu Dotyk.cz však eviduje všechny sporné kroky soudu, insolvenčního správce i výroky politiků o znárodňování, aby je v případě potřeby mohla jednou využít v arbitráži proti Česku.

Více k tématu přinese v pátek Týdeník Dotyk.