Boj o snížení počtu kuřáků se ve světě nesetkává s valným úspěchem. I přes masivní nasazení ošklivých krabiček a dalších restrikcí klesl počet kuřáků v posledních letech o zanedbatelných 1,9 procenta.

Nyní se rozhodla do další bitvy vyrazit nová francouzská vláda, aby znesnadnila přístup k této legální droze. Minimální cena za krabičku kuřiva se má zvednout ze sedmi na deset eur, což je více než čtyřicetiprocentní nárůst.

Prodejci cigaret zvolili netradiční formu protestu. V mnoha a městech a regionech obalili sloupy s kamerami měřicími maximální povolenou rychlost na silnicích černými pytli s protestními texty a obrázky proti vládnímu plánu zdražení. FOTO ZDE

Na plakátech se často objevila tvář nového prezidenta Emmanuela Macrona nebo ministryně zdravotnictví Agnès Buzynové. V Toulouse se na černých pytlích objevily nápisy: „Ne 10 eurům za krabičku, zákazníci budou okradeni, prodejci cigaret zničeni.“ Vyvěsili také transparent, že odstranění prodejců cigaret nepovede k tomu, aby lidé přestali kouřit.

„Cigarety jsou nebezpečné, ale každá vláda proti nim bojuje tím, že je zdražuje,“ říká Gérard Vidal, prezident asociace prodejců tabákových výrobců v regionech nedaleko španělských hranic. „Místo toho, aby se zaměřila na prevenci hlavně mezi mladými lidmi.“ Podle Vidala by se měla vláda soustředit na pašeráky a černý trh, který na francouzsko-španělském pomezí jen kvete.

Jako příklad marného boje uvádí knížectví Andorra, malý státeček v Pyrenejích mezi Francií a Španělskem. Cigarety tam vyjdou na pouhá dvě eura. Jakmile vláda opět zvedne cenu ze sedmi na uvažovaných deset eur, budou prodejci v jihofrancouzských regionech marně konkurovat andorrským prodejcům.

Konfederace prodejců tabáku se minulý týden setkala s ministryní zdravotnictví, aby jí tlumočila „rostoucí obavy“ z toho, že cena cigaret by v následujících letech tak rapidně stoupala. Agnès Buzynová během schůzky uvedla, že chce, „aby se děti, které se dnes narodily, staly první francouzskou nekuřáckou generací“.

Ve Francii ročně umře na následky aktivního i pasivního koření asi 80 tisíc lidí. „Nic s tím nedělat není možné,“ nechal se slyšet premiér Edouard Philippe, když před dvěma týdny plán vyhlásil.