Čínský vůdce Mao Ce-tung poté, co v roce 1949 v čele komunistické strany získal moc nad novou Čínskou lidovou republikou, zakázal golf. Tento sport byl podle něj symbol buržoazních výstřelků, který v komunistické zemi nemá místo. Výsledkem bylo, že zanikla všechna golfová hřiště v tehdejší Číně, nutno podotknout, že jich tam bylo jen několik.

Před 35 lety však i komunistický režim v Číně začal poznávat, že se bez západního byznysu neobejde, přičemž hledal nejrůznější způsoby, jak přilákat zahraniční manažery a turisty. Buržoazní golf byl vzat Pekingem na milost.

I proto v roce 1982 oslovily úřady v provincii Kuang-tung firmu Palmer Course Design, aby spoupracovala při budování nového golfového hřiště v Čung-šanu, který leží jen pár desítek kilometrů od Hongkongu a také Macaa. Tedy míst, kam proudilo množství turistů i západních byznysmenů, kteří by tak mohli hrát i v čínském městě.

FOTOGALERIE: Král golfu – Arnold Palmer

Golfová superstar

Zakladatelem a hlavní tváří Palmer Course Design byl Arnold Palmer, ikona světového golfu, který na přelomu 50. a 60. let minulého století dominoval golfovým turnajům po celém světě.

Během sedmi sezón dokázal vyhrát sedmkrát turnaje nejprestižnější kategorie major, přičemž hned čtyřikrát triumfoval na slavném Masters. Jedním z mála triumfů, které mu ve sbírce chyběly, bylo vítězství na PGA Championship.

Celkem si na své konto připsal 62 turnajových prvenství v americké sérii turnajů PGA Tour, čímž se řadí na páté místo historických tabulek. V roce 1974 byl uveden do Světové síně slávy golfu.

Přezdívalo se mu The King – Král, který byl jednou z prvních superstar světového golfu. A stejně jako byl skvělým hráčem, stal se také skvělým průkopníkem golfu po celém světě – včetně Číny.

Král stavitel

Začátkem 70. let rozjel svoji druhou kariéru, když spolu s Edem Seayem založil právě Palmer Course Design, která se specializovala na výstavbu golfových hřišť. Těch za svoji kariéru Palmer vybudoval přes tři stovky, přičemž na výstavbu většiny z nich dohlížel osobně. Stejně jako před 34 lety na první novodobé čínské hřiště.

Ve svých pamětech, které vyšly v roce 2004, Palmer vzpomínal, jak byli tehdy Číňané golfem zcela nedotčení:

„Jednomu dělníkovi jsem na stavbě dal golfový míček. Chvíli na něj nechápavě zíral a pak se do něj pokusil zakousnout. Vysvětlil jsem mu přes tlumočníka, že to není k jídlu. Zároveň jsem si uvědomil, že dělníci vůbec nemají tušení, co golf je. Takže jsem mu s pomocí tlumočníka popsal hru a hřiště, které budují. V ten moment, kdy pochopil, mu zasvítily oči a míček, který jsem mu dal, se pro něj stal vzácnějším než čínské korunovační klenoty," napsal Palmer.

Popularizátor golfu

Charismatický golfista Palmer výrazně přispěl k popularitě golfu ve Spojených státech a nejen tam. Za zásluhy je mu dávána propagace golfu, který se od výsady pro společenskou elitu stal sportem středních vrstev.

A také pomohl v 50. letech minulého století průniku tohoto sportu na televizní obrazovky. Není proto nelogické, že o pár desítek let později stál také u zrodu nového televizního kanálu The Golf Channel.

Byl součástí tzv. Velké trojky, kterou kromě Palmera tvořili další dva výborní golfisté Jack Niklaus (76 let) a Gary Player (81 let), kteří spolu v 60. letech sváděli velmi dramatické souboje na golfových turnajích, což sportu přineslo příliv nových fanoušků. Tomuto triu je podle odborníků přisuzován největší vliv na masové rozšíření golfu zejména ve Spojených státech.

Golfový svět truchlí

Na Palmerovu smrt zareagovali se zármutkem zástupci vedení věhlasných hřišť, americké politické scény v čele s prezidentem Barackem Obamou i samotní hráči.

„Ztratili jsme jednoho z největších golfistů a postav sportovního světa... Arnold změnil golf, byl více než hráčem, resp. skvělým hráčem. Byl ikonou, byl legendou. Posunul golf na vyšší úroveň, virtuálně jenom tím, že byl. Měl miliony věrných fanoušků, včetně mě samého," uvedl Jack Niklaus na Twitteru.

A podobně reagovali na sociálních sítích i další golfisté:

Tiger Woods napsal: „Děkuji ti, Arnolde, za tvé přátelství, rady a spoustu smíchu. Tvoje filantropie a pokora jsou součástí tvé legendy. Bude těžké představit si golf bez tebe, nebo někoho důležitějšího pro tuto hru, jako The King."

Na Twitteru zavzpomínal i čerstvý šampion závěrečného turnaje PGA Tour Rory McIlroy ze Severního Irska: „Vzpomínám na skvělou dobu, kterou jsem strávil s Arnoldem Palmerem v Bay Hill. Opravdový pionýr našeho sportu. Nikdy nezapomeneme."

A další golfista Jordan Spieth uvedl: „Byla pro mě čest být s tebou členem ANGC (golfový klub Augusta National Golf Club, pozn. red.). Inspiroval jsi miliony, změnil hru a budeš nám navždy chybět."

Prostý původ

Arnold Daniel Palmer, jak znělo jeho celé jméno, se narodil 10. září 1929. Ke golfu to neměl od mala daleko. V předměstí Pittsburgh Latrobe, kde se svou rodinou žil, jej do zeleného světa uvedl otec Deacon Palmer, který by hlavou místního profesionálního klubu Latrobe Country Club.

Palmer vystudoval Wake Forest University, kde měl golfové stipendium. Po smrti svého blízkého kamaráda však studií zanechal a začal pracovat u pobřežní hlídky. To mu vydrželo tři roky, neboť vášeň a láska ke golfu byly silnější. Když v roce 1954 vyhrál U. S. Amateur Championship, rozhodl se zkusit golf jako svoji životní náplň – a přestoupil k profesionálům.

VIDEO: Krátký dokument o Arnoldu Palmerovi

Zdroj: Youtube

Zdroj: youtube.com

V následujícím roce začal objíždět golfový okruh a coby nováčkovi se mu povedlo triumfovat na Canadian Open. Skvělý styl, jaký na hřištích předváděl, a také jeho vystupování mu přineslo řady fanoušků a náklonnost odborníků.

„Jeho vzhled, charisma, vystupování a vše, co se z něj čišelo, vedly k tomu, co vlastně v konečném důsledku Palmer pro vývoj golfu udělal," popisují pamětníci vliv Kinga na golfový svět.