Ve stínu čtvrtečního miliardového obchodu dvou původem českých antivirových firem AVAST Technologies a AVG téměř zapadla zpráva o dalším úspěchu dnes již spíše americké firmy, ale s ryze českými kořeny.

Tchajwanská společnost HTC totiž oznámila, že pro svůj headset virtuální reality Vive si jako strategického partnera v oblasti vzdělávání vybrala firmu Lifeliqe. V jejím čele stojí Čech Ondřej Homola a jeho startup poskytuje platformu pro využívání a sdílení čím dál oblíbenějších interaktivních 3D modelů, které mají široké uplatnění včetně vzdělávání.

„Lifeliqe nabízí skutečně inovativní prémiový obsah pro podmanivé objevování a učení se na Vive. Od procházky mezi dinosaury až po zkoumání vnitřních orgánů žraloka," řekl při oznámení partnerství Joel Breton, viceprezident HTC pro obsah virtuální reality.

Výuka pomocí 3D modelůAutor: Corinth

Fokus na výuku

Virtuální realita byla vždy často skloňována zejména v souvislosti s herním světem, Ondřej Homola ale na to šel od začátku jinak. S kolegou před lety založil firmu Corinth, která se soustředí na tvorbu virtuálních 3D modelů. K jejich zákazníkům patřili například architekti Josef Pleskot nebo Eva Jiřičná.

Corinth se ale postupem času začal zaměřovat na 3D modely vhodné pro výuku a s Univerzitou Karlovou v Praze a univerzitou ve Stanfordu vytvořil sadu obsahující přes 1000 modelů z oblasti přírodních věd či technických oborů. Dnes jeho produkty přes platformu Lifeliqe, která jako sesterská firma vznikla letos, využívá přes 15 000 škol po celém světě.

Výuka pomocí 3D modelů na tabletechAutor: Corinth

Spolupráce s giganty

Lifeliqe ale spolupracuje i s giganty jako Microsoft či HP. Nyní se může pochlubit úspěchem u HTC.

„HTC Vive je aktuálně vedoucí výrobce hardware pro virtuální realitu. Fakt, že si nás vybrali jako strategického partnera, znamená dvě věci: Neví o nikom lepším, než jsme my, a společně můžeme dále rozvíjet možnosti virtuální reality pro vzdělávání," uvedl pro Dotyk šéf Lifeliqe Ondřej Homola.

„Je skvělé vidět, že se některé startupy (v oblasti virutální reality) strategicky zaměřují na oblast vzdělávání než čistě na hry a zábavu," poznamenal americký server TechCrunch.

Ondřej Homola sice žije ve Spojených státech, na Česko ale nezanevřel. Pravidelně sem jezdí a snaží se zde rozvíjet povědomí o virtuální realitě. Například ve středu 13. července pořádá pod hlavičkou Corinthu v pražském Prague Startup Center panelovou diskusi k virtuální realitě, kde kromě Homoly nebude chybět ani investor Václav Dejčmar, výkonný ředitel Czech ICT Alliance Michal Zálešák nebo šéf firmy Quanti Marel Polčák.