Pokud sázíte o euromiliony a ukousli jste část výhry, můžete se nechat inspirovat, co se dá v zemi dálnic bez omezení rychlosti, ale i piva a dobrého jídla za tuto sumu pořídit.

Velmi záleží na tom, kde si své bydlení pořídíte. Průměrný dům o užitné ploše 150 metrů čtverečních vyjde na 300 tisíc eur (8,1 milionu korun).
Tento cenový průměr si můžete dovolit v nedalekých Drážďanech, nebo na severu v přístavu Kiel, případně v hanzovním městě Brémy, kde si můžete koupit hned tři domy za milion eur. Ve venkovských oblastech byste si mohli za milion eur koupit celou ulici.

14,5 %

o tolik v průměru vzrostly ceny bytů v Německu v roce 2015. Zdroj: handelsblatt.com

Odlišně to ale vypadá v německých městech, které lákají investory, je tam dostatek práce a jsou pro bydlení atraktivnější. V Karlsruhe nebo Mohuči už seženete průměrný dům za půl milionu eur a nejvíce si připlatíte v bavorské metropoli Mnichově. Tam vám ani milion eur nemusí na takové bydlení stačit. S milionem na účtu budete rádi, že si koupíte svoji půlku dvojdomku na okraji bavorské metropole.

Města se přehřívají

Trh s bydlením se v části německých měst dostává do varu. Na to upozornila i německá Commerzbank. Za posledních pět let totiž podle její studie ceny vlastního bydlení rostou rychleji než ceny nájmů.

Rychlý nárůst naznačuje, že zejména v německých městských aglomeracích se trh s domy přehřívá.

„Tento rychlý nárůst naznačuje, že zejména v německých městských aglomeracích se trh s domy přehřívá," citoval server Handelsblatt.com zprávu Commerzbank. K tomu přispívá i nárůst objemu hypoték, ty v roce 2015 stouply o čtyři procenta.

Nůžky se rozevírají

Dalším znepokojujícím aspektem realitního trhu 80milionové země jsou rozevírající se cenové nůžky. Tvrdí to realitní firmy ze svazu realitních kanceláří IVD.
V nejvýchodnějším městě Německa Görlitzu (česky Zhořelec) stojí metr čtvereční 700 eur a ve zmiňovaném Mnichově, kde sídlí mnoho technologických firem, to je téměř desetkrát tolik – 6500 eur.

Stometrový byt tak vyjde v přímém přepočtu na 650 tisíc eur, za milion to je slušný byt s rozlohou 150 metrů čtverečních. Nicméně cenu pak může navýšit i poloha nebo dostupná infrastruktura.

Pokud se rozhodnete brouzdat na internetu, najdete i další zajímavé možnosti. Dohledáte například za necelý milion eur zámek Pentin v oblasti Gützkow an der Peene ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko. Klasicistní stavba z roku 1850 obklopená dvěma hektary lesů a polnostmi disponuje 14 pokoji s obytnou plochou 632 metrů. Zaplatíte 949 tisíc eur.

„Zejména na severovýchodě Německa dostanete hodně nemovitostí do jednoho milionu," vysvětlila pro Frankfurter Sonntagszeitung (F.A.S.) makléřka Cornelia Stollová, která se zaměřuje na prodej historických nemovitostí. Nedávno prodala za půl milionu eur nemovitost s téměř šesti hektary půdy.

Lidé v Mnichově nakupují téměř cokoliv, pokud je to k mání.

Zájem o tyto stavby po celém Německu je. „Nestojí se na ně úplně fronty, ale zájemců je dost. Je také hodně lidí, co se přijedou podívat a zase odjedou," dodala Stollová. Upozornila ale na důležitý „detail". Pokud nemáte v bance milion eur, je těžké si na nemovitost půjčit, pokud nemáte jinou nemovitost. Banky vám na zámek prostě hypotéku nedají. Jejich vnitřní pravidla to nedovolují.

Samostatná kapitola Berlín

Kapitolou sama pro sebe je trh s bydlením v hlavním městě Berlíně. Není sice nejdražší jako Mnichov, ale považuje se za nejvíce „přehřátý" v Německu.
Každým rokem ceny bytů přidávají alespoň deset procent na ceně, takže se stávají žádaným zbožím nejen investorů, ale i spekulantů.

V centru města a ve čtvrti Charlottenburg se pak metr šplhá na úroveň 5600 eur. Za milion eur si můžete v Berlíně koupit secesní vilu ve čtvrti Tempelhof. Nový byt se dá v této kategorii sehnat na náměstí Spittelmarkt s pěti pokoji a rozlohou 160 metrů.

Pokud se chystáte pracovat pro bankovní instituci, může vás pracovní angažmá zavát do Frankfurtu nad Mohanem. Tady se ceny blíží Mnichovu a za milion eur si pořídíte luxusní byt s rozlohou 180 metrů čtverečních.

5600 eur

Průměrná cena metru čtverečního za byt v centru Berlína. Zdroj: F.A.Z.

Bydlet v centru Mnichova je luxus sám o sobě. Za milion pořídíte stometrový byt v oblíbené univerzitní čtvrti Maxvorstadt, a to spíše staršího data. „Lidé tu nakupují téměř cokoliv, pokud je to k mání," tvrdí jeden z mnichovských makléřů. Jen parkovací stání přijde na 25 až 30 tisíc eur (810 tisíc korun). Za to si na východě Německa pořídíte celý dům.

Mnichov není ani zdaleka nejdražší město na světě. Za vysněný „euromilion" si totiž v New Yorku na Manhattanu koupíte právě jen to parkovací místo. Definice luxusu a bohatství může mít ve městě se Sochou Svobody úplně jiný význam.