Zkrachovalý průkopník počítačových her, resp. dříve arkádových her Atari se vrací na scénu. Firma, jejíž historie se začala psát před 44 lety v Silicon Valley a v níž pracoval i zakladatel Applu Steve Jobs nebo zakladatel Microsoftu Bill Gates, střídavě zažívala velké úspěchy, ale také hluboké pády. Mnohokrát změnila vlastníka, mnohokrát se rozdělila, aby v roce 2013 vyhlásila bankrot. Zdálo se, že to byl konec legendární značky. Teď je ale vše jinak. Atari se chce vrátit zpět na výsluní a cílí na nastupující Internet věcí (IoT).

Průlet historií

Atari založili v roce 1972 Nolan Bushnell a Ted Debney. Prvotní úspěch značky nastartovala arkádová hra PONG, která je dodnes brána jako nejstarší videohra na světě. Šlo o hru simulující tenisový zápas s jednoduchou 2D grafikou.

Zajímavostí je, že její domácí verze, která se dala připojit k televizní obrazovce, byla také vůbec první herní konzolí na světě. Vrchol své slávy zažívalo Atari na přelomu 70. a 80. let minulého století, pak pomalu upadala. Mohla za to sílící konkurence například ze strany japonského Nintenda, nástup osobních počítačů a také soudní spory, ke kterým americká značka neměla nikdy daleko.

Téměř posledním hřebíčkem do rakve se jí na počátku 90. let minulého století stal fakt, že její herní zařízení mezi sebou neuměla komunikovat či nešla propojovat. A ruku v ruce přišla i „technologická agónie", protože softwaroví výrobci pro ni téměř vůbec nevyvíjeli programy, či spíše hry.

Po několika pokusech o oživení na začátku tisíciletí a po celkem úspěšné hře Unreal Tournament ale před třemi lety přišel doposud poslední úder − vyhlášení bankrotu.

Atari se chce vrátit zpět na výsluní, cílí na nastupující Internet věcí.

Další zastávka: Internet věcí

Atari se ale nevzdává. Nedávno totiž značka oznámila pokus o znovuvzkříšení formou partnerství s francouzskou firmou Sigfox. Obě společnosti budou spolupracovat na budování bezdrátové sítě za účelem propojení nízkoenergetických objektů.

Nejde v podstatě o nic jiného, než o nastupující Internet věcí, kdy s vámi i mezi sebou samotnými budou pomocí bezdrátové sítě komunikovat třeba pračka, lednička, rychlovarná konvice nebo i kartáček na zuby. Dle tiskové zprávy „partnerství spojí značku Atari a její sílu kreativity s energeticky efektivním řešením Sigfoxu".

Francouzská společnost je nyní aktivní v 18 zemích po celém světě a na svých bezdrátových sítích má registrovaných přes 7 milionů zařízení.

„Nechte značku spát"

Segmenty, na které se obě firmy chtějí zaměřit, jsou objekty v domácnostech, domácí mazlíčci (obojky a podobné věci), lifestyle, jako je sport a cestování a záležitosti spojené s bezpečností (například hlídání teploty, úniku plynu apod.), informuje server Silicon Valley Business Journal.

„Vidět, jak se další firma vrhá do rozjetého vlaku IoT není překvapující, ale když to přichází od herní ikony jako Atari, tak to nejednoho zabolí," komentuje na svém blogu Viktor Luckerson z amerického serveru The Ringer.

Luckerson přitom Atari ale moc šancí nedává a polemizuje nad tím, co by spojení s Francouzi mohlo světu přinést.

„Buďme upřímní: Atari pravděpodobně není firmou, která přinese revoluci do toho, jak pijí kočky (narážka na technologický startup a jeho produkt Pura, pozn. redakce) nebo tolik potřebný nadhled do videoher. Někdy je lepší nechat spící značky jen tak ležet," píše na blogu.

Někdy je lepší nechat spící značky jen tak ležet.

Nové působiště zakladatele

Kolem Atari se toho ale minulý týden dělo více. Shodou okolností totiž nově vznikající, a tak trochu tajemstvím zastřená společnost MGT Capital Investments minulé úterý ohlásila, že do svého představenstva přijala právě zakladatele Atari Nolana Bushnella. Předtím již v polovině května bylo rozhodnuto, že do čela této firmy se postaví legendární John McAfee, který stojí za stejnojmenným úspěšným antivirovým programem, který byl automaticky instalován do Windows a nyní je již součástí Intelu.

„Nolan je jeden z nejosvícenějších lidí v kybernetických technologiích," uvedl sám McAfee v tiskovém prohlášení. „Během své kariéry založil přes 20 technologických firem, což mu dává nebývalou znalost IT průmyslu," dodal muž, který se neúspěšně snažil kandidovat na amerického prezidenta.

Role Bushnella v MGT bude strategická a měl by firmu pomoci přeorientovat z mobilních her, kterým se věnovala, do oblasti kybernetické bezpečnosti.

Nový hráč na trhu

Když změnu orientace firma v květnu oznámila, její akcie se staly nejrychleji rostoucí na americké burze s růstem ve výši přesahující 1000 procent, připomíná Business Insider. A to také díky oznámení několika akvizicí, mezi které patřil například nákup firmy D-Vasive z amerického Wyomingu, která se zaměřuje právě na kybernetickou bezpečnost. Akvizice vyšla MGT na 300 000 amerických dolarů.

Vzniká tak zajímavý hráč na poli IT bezpečnosti, který ale může být opět jen velkou bublinou. Ostatně, McAfee po prodeji své stejnojmenné firmy v jiných projektech příliš úspěšný není, je ale pravdou, že oblast počítačové bezpečnosti zná velmi detailně.