Takové léto světová kina nezažila již osm let. Ani jeden film, který měl premiéru v takzvané letní sezoně (od května do konce srpna), celosvětově neutržil miliardu dolarů. To se naposledy stalo v roce 2009 a v posledních letech bylo zcela běžné, že dva i tři letní snímky tuto magickou hranici pokořily.

Letos jí je nejblíž animovaný hit Já, padouch 3, který má na svém kontě 923,7 milionu dolarů. Ale ani pánovi Mimoňů se přiblížit miliardě nakonec nemusí podařit, protože v amerických kinech je promítán již osm týdnů a válcují jej jiné filmy a za sebou má také úspěšné uvedení v Číně a na dalších velkých trzích.

Zdroj: Youtube

Netradiční rekordy

Na dalších místech letního žebříčku najdeme hlavně komiksové adaptace. Dařilo se pokračování Strážců Galaxie (862 milionů dolarů), Wonder Woman (800 mi-lionů) a nejnovějšímu Spider-Manovi (706,5 milionu). A první pětici doplňuje ještě pátý díl Pirátů z Karibiku s tržbami 786,2 milionu.

Ačkoli na zápisy do absolutních historických tabulek je letošní léto skoupé, několik netradičních rekordů přeci jen přineslo. První má na kontě již zmíněný komiksový snímek Wonder Woman, který se stal komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob natočený ženou.

O druhý historický zápis se postaral čínský snímek Vlčí voják 2. Jeho celosvětové tržby překonaly částku 682 milionů dolarů, přičemž v samotné Číně vydělal 680 milionů. Vlčí bojovník 2 se tak stal vůbec prvním nehollywoodským filmem, který se dostal mezi stovku nejvýnosnějších filmů všech dob.

Půl milionu Čechů

V českých kinech panuje podobná situace. Ani u nás se žádný z letních snímku nestal superhitem a nejúspěšnějším snímkům se podařilo přilákat maximálně půl milionu diváků. Nejúspěšnějším letním filmem u nás se tak stal pátý díl Pirátů z Karibiku s 530 tisíci diváky (77,6 milionu korun). Těsně za ním skončil třetí díl série Já, padouch s 502 tisíci diváky a 70milionovými tržbami.

Situaci však může změnit očekávaná novinka Jana Svěráka Po strništi bos, která do kin vstoupila minulý čtvrtek. Dle vlastních slov by byl režisér spokojen, kdyby na snímek přišlo půl milionu diváků.