Řádění teroristické organizace Boko Haram v Nigérii připoutalo v posledních letech nejvíce pozornosti v dubnu 2014, kdy ozbrojenci unesli 276 středoškolaček z města Chibok na severovýchodě země. I když se v říjnu 2016 podařilo dosáhnout propuštění 21 dívek, většina stále zůstává v zajetí, respektive se pohřešují.

Pomoci propuštěným ženám, aby se lépe zapojily do „normálního" života po téměř tisíci dnech zajetí, se rozhodl širší veřejnosti neznámý miliardář Robert Smith. Přišel s projektem zaplatit jim školné na prestižní univerzitě American University of Nigeria (AUN). Univerzitu vlastní bývalý viceprezident Nigérie Atiku Abubakar.

Smith už podporuje 24 dívek, které pocházejí z města Chibok a ze zajetí uprchly již dříve. Školné přitom stojí na akademický rok osm tisíc dolarů (200 tisíc korun) a škola je považována za prestižní ústav pro děti nigerijské elity. Smith podle mluvčího prezidenta Nigérie nabídl zaplacení školného pro zmíněných 21 dívek a případně i pro další, které se podaří osvobodit.

Co je to Boko Haram

  • V roce 2014 se Boko Haram stala nejvražednější teroristickou organizací na světě. Na jejím kontě zůstalo 6644 mrtvých. Islámský stát v tomto roce zavraždil 6073 lidí. V březnu 2015 se Boko Haram k tzv. Islámskému státu připojila.
  • Organizace byla založena v roce 2002, v roce 2009 začala s teroristickými útoky. V roce 2013 ji Spojené státy přidaly na seznam teroristických organizací. Jejím cílem je vytvořit z Nigérie muslimský stát.
  • Během roku 2016 se nigerijské armádě podařilo její hlavní bašty dobýt. Konflikt na severovýchodě země si vyžádal 20 tisíc obětí. Na potlačení aktivit Boko Haram se podíleli i vojáci z okolních zemí – Čadu, Kamerunu, Nigeru a Beninu.

Podle BBC se stále pohřešuje 197 dívek. Jedna z propuštěných vypověděla, že nedostávaly žádné jídlo více než 40 dnů. Dívky byly prodávány bojovníkům Boko Haram jako sexuální otrokyně a „manželky" v přepočtu za deset dolarů (asi 250 korun).

Nejbohatší tichý Afroameričan

A kdo je onen nenápadný muž, který se rozhodl mladým ženám pomoci?

Robert Frederick Smith zbohatl investicemi do technologických firem. Po studiích pracoval pro investiční banku Goldman Sachs. V letech 1994–2000 byl u obchodních dohod, které v celkovém součtu převyšují částku 50 miliard dolarů, uvedl server Business Insider. Od roku 2000 vede vlastní investiční firmu Vista Equity Partners. V kruzích ze Silicon Valley je znám svými investicemi „proti proudu", kdy investuje do malých neznámých technologických firem s velkým potenciálem.

Jeho Vista Equity Partners spravuje majetek v hodnotě 28 miliard dolarů. Časopis Forbes jeho majetek vyčíslil na 2,5 miliardy dolarů, což z něj dělá druhého nejbohatšího Afroameričana po televizní moderátorce Oprah Winfrey (2,9 miliardy dolarů).

Čtyřiapadesátiletý Smith se snaží své filantropické počiny přísně oddělovat od byznysu a také je nikde příliš nezveřejňuje, napsal internetový magazín Quartz Africa.

Robert F. Smith na obálce časopisu Forbes.Autor: bet.com

Washington Post jej popisuje slovy „tichý miliardář". Odmítl totiž rozhovor pro časopis Forbes poté, co byl na podzim 2015 na jeho titulní straně.

Už v roce 2013 daroval Robert F. Smith Muzeu pro afroamerickou historii (National Museum of African American History and Culture) dvacet milionů dolarů a stal se tak druhým největším donátorem muzea právě po Oprah, která dala muzeu o jeden milion dolarů víc, uvedl Washington Post.

Pracovníci muzea nejprve vůbec netušili, kdo pan Smith je. Muzeum sídlící ve Washigtonu bylo slavnostně otevřeno loni v září. Podle filantropa je třeba stále upozorňovat na rasovou nerovnost v Americe. Před rokem daroval 50 milionů dolarů také texaské Cornell University. Škola po něm pojmenovala fakultu chemie a biomolekulárního inženýrství.