Angela Merkelová vládne Německu od 22. listopadu roku 2005. V neděli 20. listopadu oznámila, že se bude i počtvrté ucházet o post kancléřky. Mimochodem je vůbec první ženou v této funkci v historii Německa.

Německý konzervativní list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) upozornil na to, že její politika je stále méně „konzervativní", jak by se slušelo na političku CDU (Křesťansko-demokratická unie), a stále více směřuje k politice německých Zelených. Ať už se jedná o „vítací" politiku vůči uprchlíkům nebo podporu obnovitelných energetických zdrojů.

Představit si někoho jiného

„Po dvanácti letech v úřadě si jen málo Němců dokáže v tomto křesle představit někoho jiného," napsal Holger Steltzner, jeden z vydavatelů deníku FAZ. Průzkumy veřejného mínění jsou stále na její straně, Merkelovou poporuje 55 procent Němců.

Po nečekaném výsledku voleb ve Spojených státech je navíc i pro americká liberální média „poslední" političkou, jež by mohla chránit západní liberální hodnoty.

Uklidnit globální ekonomiku

Jak uvádí Steltzner, dlouholeté kancléřčiny zkušenosti v mezinárodní politice by mohly globální svět uklidnit. Na domácí scéně se pak Merkelová snaží vystupovat jako garant vnitřní i vnější bezpečnosti pro řadové Němce, i když tato pozice byla mírně otřesena po nekontrolovaném přílivu běženců v minulém roce.

Budoucnost CDU bude nyní záviset na tom, jak bude Merkelová schopná vyrovnávat neshody s bavorskou sesterskou stranou CSU (Křesťansko-sociální unie), se kterou na celoněmecké úrovni většibou spolupracuje. Ta kancléřku již v minulosti kritizovala kvůli postoji k uprchlíkům, ale i zelené energetické politice. Přitom zejména CSU v Bavorsku je ohrožena nástupem pravicových populistů z AfD (Alternativa pro Německo).

Politické postoje Merkelové se poslední dobou stáčejí spíše k politice Zelených, kteří nedávno oznámili, že chtějí zavést speciální daň pro „superbohaté". Zatímco nyní Merkelová vládne ve velké koalici se socialisty z SPD, na budoucí vládě by se mohli podílet právě Zelení.

Německý export a euro

Německu se ekonomicky daří dobře také proto, že roste německý export. A ten je podporován politikou Evropské centrální banky (ECB), jež znehodnocuje euro vůči dolaru. Nulové úrokové sazby navíc zlevňují obsluhu německého dluhu.

Ve čtvrtém volebním období by mohla mít Merkelová více starostí s řešením záchrany eurozóny, protože ani v Itálii, natož v Řecku není zažehnána dluhová krize. Pokud se navíc naplní předvolební prohlášení Donalda Trumpa, hrozí, že země Evropské unie budou muset daleko více přispívat na svou obranu než dosud v rámci NATO.

Prognóza pro parlamentní volby v Německu 2017Autor: bundestagswahl-2017.com

Předpokládané změny oproti volbám v roce 2013Autor: bundestagswahl-2017.com

V novém spolkovém sněmu, jenž se volí v září 2017, se očekává posílení pravicově populistické AfD. Na většinovou vládní koalici složenou z CDU/CSU a Zelených by nemusely hlasy voličů stačit. „Do té doby chce Merkelová udělat z CDU ještě více zelenou stranu," míní FAZ.