Měkký sýr prevert si už ve Francii nekoupíte. Nikdo jej nevyrábí. „Byl to měkký sýr, se silnou chutí, velmi intenzivní, přitom na jazyku jemný," vzpomíná na pochoutku Laurence Grasová, která na trhu v bretaňském městečku Fougères prodává na 150 druhů sýrů. Jejich počet se ale stále snižuje. „Mnoho vynikajících sýrů vyráběných z čerstvého mléka, podobně jako prevert, už neexistuje."

Byl to měkký sýr, se silnou chutí, velmi intenzivní, přitom na jazyku jemný.

Občané ve francouzských regionech si uvědomují, že jim v posledních letech něco schází. Je to gastronomická rozmanitost, francouzské kulturní dědictví. Mlékárna Nazard, která v Bretani sýr prevert vyráběla, je už deset let zavřená. A podle místních novin Ouest-France se pro místní lidi stále jedná o katastrofu přirovnávanou k zemětřesení.

Konkurence z Německa a Dánska

Podobně dopadla i část místních řeznických firem. Po roce 1990 zažívali bretaňští řezníci výborné časy. Velkořeznictví Kermené mělo v 90. letech přes tři tisíce zaměstnanců a pobočky v supermarketech Leclerc.

Místní už viděli Bretaň jako zemědělskou velmoc, pak je ale převálcovala konkurence z Dánska a Německa. Podle německého týdeníku Die Zeit také proto, že německé firmy začaly využívat pracovní sílu z východní Evropy. V Bretani muselo mnoho podniků v potravinářském sektoru zavřít.

Mladí už nechodí. Stěhují se do větších měst, kde jedí hamburgery a kebab. Na to zajdeme.

Posledním důsledkem tohoto vývoje je uzavření tradičního dobytčího trhu ve Fougères. „Ten tu přitom byl od středověku," postěžovala si řeznice Josette Couturierová, která na náměstí provozuje stánek s opečenými kuřaty. „Staří lidé zůstávají, ale mladí už nechodí. Stěhují se do větších měst, kde jedí hamburgery a kebab. Na to zajdeme," tvrdí pětačtyřicetiletá žena o svých zákaznících.

Lidé znali původ masa

Francie oplývá místními specialitami z masa a mléka v nebývalé šíři, recepty se tu dědí po několik staletí. Tvoří identitu francouzských regionů. Cesta jatečných zvířat tradičně vedla z pastvin na trh s dobytkem, pak k řezníkovi a nakonec do restaurace. Lidé přesně věděli, odkud hovězí nebo vepřové maso pochází. „Dnes to je maso buď francouzského, nebo evropského původu. Nevíte o něm žádné podrobnosti," lituje Couturierová.

Francouzské regiony pustnou v tom smyslu, že gastronomická rozmanitost mizí. Tradiční rodinné restaurace zejména na severu Francie a na severovýchodě země, v Lotrinsku a Burgundsku, musejí zavírat.

18 regionů

Francie se člení na 18 regionů (dříve 27). Ty se pak dělí do 101 departmentů.

Od začátku roku 2016 má Francie 18 regionůAutor: cs.wikipedia.org

Body pro Národní frontu

Tato „devastace" zasáhla i Bretaň. Mizí také lékárny, pošty, pekárny. „Prožívám to každý den, kdy se zavře další pekárna nebo malý krámek s potravinami. V některých vesnicích si musíte pro bagetu dojet až deset kilometrů," připomíná dosud pro mnoho Francouzů nepředstavitelnou věc farmářka Caroline Loysanceová.

Sama provozuje kozí farmu a vyrábí kozí sýr, který prodává na trhu ve Fougères. Je velkou výjimkou, že si v 37 letech vybudovala vlastní podnik. „Musíte hodně bojovat, abyste mohl žít po našem."

V městečku, které má 20 tisíc obyvatel – v roce 1975 to bylo skoro 27 tisíc –, má největší prospěch z posledního vývoje strana Národní fronta (FN). Do městské rady se dostala také místní klenotnice Virginie D'Orsanne, jež získala za FN 18 procent hlasů. „Bretaň pro nás byla dlouho nepřístupným regionem. Dnes tu máme neuvěřitelnou dynamiku s dvouciferným růstem o každých volbách," řekla německému týdeníku politička.

Strana, kterou vede Marine Le Penová (příští rok na jaře se ve Francii konají prezidentské volby, Le Penová je favoritkou – pozn. red.), si z ekonomického propadu francouzských regionů udělala politický slogan.

Každá nově zavřená restaurace, každý další mizející obchůdek s místními potravinami je dalším argumentem pro lidi v regionech, proč Národní frontu volit. Socialisté jsou posledním vývojem zaskočeni. Radnici ve Fougères vedli 33 let.

Le Penová prezidentkou?

V prvním kole prezidentských voleb by podle agentury TNS-SOFRES vyhrála Marine Le Penová. Průzkum ze začátku září pro deník Le Figaro by jí v prvním kole přisoudil 27 procent hlasů. Ve druhém kole by zřejmě musela bojovat s Nicolasem Sarkozym. Pokud by vyhrála, chce prosadit vystoupení Francie z eurozóny a zavést opět národní měnu frank.