Společnost podnikající v oboru solární energetiky založili v roce 2008 dva světoběžníci s českými kořeny Michael Gartner a Georg Hotar. Svou centrálu umístila do Amsterodamu, většinu aktivit však má v Česku a na Slovensku. Tak lze ve stručnosti představit společnost Photon Energy, která přichází na pražskou burzu.

Ta patří mezi početnou skupinu podnikatelských subjektů, které se v letech 2009 a 2010 svezly na vlně solárního boomu ve střední Evropě. V minulosti firmu negativně postihly zásahy českých, ale také německých a italských politiků proti fotovoltaickému byznysu, což vedlo šéfy Photon Energy k rozhodnutí přestěhovat sídlo centrály z Česka do Nizozemska.

Společnost již v roce 2013 uvedla své akcie na varšavský trh NewConnect, tamní objem obchodů i vývoj ceny je však pro firemní šéfy zklamáním. Od vstupu na pražskou burzu si slibují vyšší zájem investorů a výhledově i možnost umístit na trhu další akcie.

Ztrátoví v ziskovém byznysu

Není přitom jisté, že se přání vyplní. Volně se obchoduje pouze s 11 procenty firemních akcií, zbytek drží dvojice zakladatelů nebo firma samotná. Investory může odradit také fakt, že skupina Photon Energy je dlouhodobě ztrátová. Například jen za loňský rok prodělala přes 1,7 milionu eur (47 milionů korun).

Obor solární energetiky přitom obecně přináší zúčastněným firmám zajímavé zisky, jak Dotyk.cz již dříve informoval. České společnosti s podobným výkonem solárních panelů ve svém držení loni vydělaly 60 až 90 milionů korun po zdanění.

Finanční výsledky skupiny Photon Energy

(v milionech eur)

2013 2014 2015 1. pol. 2016
tržby 13,88 11,76 13,32 6,51
provozní zisk -1,52 -0,92 1,11 0,87
čistý zisk / ztráta -4,99 -5,03 -1,72 -1,04

zdroj: Photon Energy

Zisková je i firma E4U, která vstoupila na pražskou burzu před pěti lety. Díky pravidelné výplatě dividendy je o její akcie na trhu zájem, za poslední tři roky posílily ze 70 na 100 korun za kus. E4U je přitom poměrně malou firmou, vlastní jen dvě solární elektrárny o výkonu 4,2 megawattu.

Podle generálního ředitele Photon Energy Georga Hotara se hospodaření firemní skupiny postupně zlepšuje. „Od loňského roku vytváříme provozní zisk a věřím, že brzy otočíme do zisku i celkový výsledek," uvedl Hotar.

Solární boom v zemi klokanů

Photon Energy sice nebude moci v blízké době vyplácet dividendy, investory však chce oslovit svými plány na zahraniční expanzi. „Nejzajímavějším trhem pro nás je v současné době Austrálie, kde máme kancelář již od roku 2011," říká Georg Hotar. Tamní aktivity má na starosti druhý z hlavních akcionářů Photon Energy, Čechoaustralan Michael Gartner.

Austrálie nabízí díky slunečnému počasí návratnost investice do solární elektrárny i bez dotační podpory. Photon Energy zde chce stavět projekty všech typů – velké pozemní instalace, solární panely na střechách firemních a veřejných budov i ostrovní provozy vybavené záložními bateriemi, určené pro odlehlé lokality. Několik menších projektů zde již Photon Energy realizovala.

Za atraktivní obor podnikání označuje Georg Hotar také správu a údržbu fotovoltaik v majetku jiných vlastníků. Photon Energy vlastní solární parky o celkovém výkonu 26 megawattů, údržbu zajišťuje i pro další zařízení o výkonu 187 megawattů. Do budoucna chce firma navyšovat nejen první, ale i druhou zmíněnou cifru.

Jeden z prvních projektů Photon Energy v Austrálii - střešní instalace v městě Sydney.Autor: web http://www.photonenergyoperations.cz